Nova epizoda serije Ford Lifesavers govori o slovenski gasilki prostovoljki

Oglas 14. Okt. 202110:40 > 10:58
Delite:
FordLifesavers
Foto: Promocijske fotografije/Ford

Zadnja epizoda Fordove prve serije filmov Lifesavers (Reševalci življenj), ki raziskuje, kaj žene evropske gasilce, da tvegajo vse, ko hitijo na pomoč drugim, se posveča Tjaši Gregorn, naši prostovoljni gasilki, ki nadaljuje družinsko tradicijo.

Tjaša je študentka grafičnega oblikovanja in multimedije ter je prostovoljka pri gasilcih v Postojni. Gre po stopinjah svoje mame, tete in strica. A to ni nič nenavadnega, saj ima skoraj vsaka družina v Sloveniji nekoga, ki je prostovoljni gasilec, pravi Tjaša.

”Stari starši, starši, bratje in sestre; vse nas povezuje strast do reševanja življenj,” nam še pojasni.

Medtem ko film prikazuje njene naloge, kot sta dostavljanje pitne vode v oddaljena gospodinjstva in pomoč tistim, ki jo potrebujejo, razkriva tudi nekatere izredne dogodke, s katerimi se je pogumno soočila, pa tudi to, kako se s pomočjo svoje tesno povezane ekipe spopada s posledicami.

”Pomislim na sočutje, pogum, moč in prijateljstvo,” pravi gasilka Tjaša Gregorn, ko jo vprašamo o prostovoljnih gasilcih. Seveda, kajti ne glede na to, ali gre za profesionalce ali prostovoljce, ti ljudje pogumno žrtvujejo svoj čas in delijo sočutje, da po najboljših močeh poskrbijo za druge v kritičnih trenutkih. Tjaša pojasni: ”Seveda nas je strah, vsi se bojimo. Ne zaradi ognja, ampak drug za drugega, tega, da se z intervencije ne bi vrnila celotna ekipa.”

Gasilska brigada iz Postojne v Sloveniji

Brigada v Postojni že dolgo uporablja posebej prirejena vozila Ford Ranger, pri čemer poleg najnovejših modelov še vedno uporabljajo tudi avtomobile starejše generacije.

Zaradi značilnosti območja, kjer jih uporabljajo, se odlično izkažeta njihova terenska zmogljivost in odmik od tal, saj omogočata dostop do višjih razglednih točk, zaradi nosilnosti pa lahko v nujnih primerih pripeljejo tudi vso potrebno opremo.

Oddelek ima tudi več dostavnih vozil Ford Transit, ki imajo pomembno vlogo pri intervencijah.

Jerome Isaac, producent serije Ford Lifesavers, je ob tem povedal: ”Snemanje te epizode je bilo precej drugačno od drugih, saj se zdi, da je gasilstvo izjemno močno zakoreninjeno v tamkajšnjih družinah. Za številne je to skoraj način življenja, tradicija. Čeprav smo v drugih epizodah videli pogum in hrabrost gasilcev, nas je v Sloveniji resnično presenetilo, kako veliko pomenijo skupnosti. To je bilo res nekaj posebnega.”

Komentari

Vaš komentar