»Ne želodec, treba je hraniti možgane!«

Oglas 16. Sep 202408:10 6 komentarjev
promocijska fotografija

Emilija Pavlič, upokojena kuharica in avtorica več kuharskih knjig, nam je zaupala pet priporočil za uravnoteženo prehranjevanje ter pojasnila, zakaj prisega na meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Kakšna je po vašem mnenju uravnotežena prehrana?

»Za uravnoteženo prehranjevanje moramo vsak dan zaužiti vsaj tri osnovna živila iz šestih skupin: zelenjava, sadje, žitarice, stročnice, beljakovinska živila, mleko in mlečni izdelki. Ne želodec, treba je hraniti možgane! Zato zagovarjam 5 glavnih priporočil.

  1. Recite NE zamrznjeni in procesirani hrani.
  2. Manj bogati obroki.
  3. Več časa (vsaj tri ure) med obroki.
  4. Mediteranski način kuhanja in cvrtja. V posodo najprej dajte živilo, nato vodo in šele na koncu hladno stiskano maščobo. Cvrite pa z majhno količino (en prst) ne prevročega olja.
  5. Uživajte lokalna živila z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.«

Zakaj bi se morali izogibati zamrznjeni hrani?

»Industrijsko zamrzovanje je nadzorovano, higiena je vrhunska in živila so hitro zamrznjena v kontrolirani atmosferi, zato ostanejo enake kakovosti tudi več mesecev. V domačih gospodinjstvih pa ne moremo zamrzovati hrane na ta način, zato bi se ji morali izogibati.«

Katero meso imate najraje in kako si ga pripravite?

»Rada si privoščim kakovostno slovensko goveje ali piščančje meso, ki ga na prodajnem mestu prepoznam po znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Goveje meso imam najraje v goveji juhi. Kose mesa kuham v osoljeni vodi od 1,5 do 2 uri oziroma dokler niso kuhani. Nato narežem in segrejem zelenjavo, jo vročo stresem k mesu ter kuham še 20 minut. Hrano tako kuham manj časa, moja juha pa je bistra in zelenjave ne vržem proč, ampak jo pojem.«

promocijska fotografija

Zakaj je dobro, da izbiramo meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

»Zrasla sem na kmetiji in vem, kako težko je pridelati hrano. Če izberete meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, cenite težko in naporno delo kmetov, podpirate njihovo dejavnost ter pomagate ohranjati njihove službe. Meso s tem znakom je slovensko in ne pride od daleč, zato je tudi bolj sveže.«

Kako naj starši, ki nimajo časa kuhati, poskrbijo za uravnoteženo prehrano?

»Hrano skuhajte za nekaj dni vnaprej ter jo pasterizirajte. To pomeni, da jo še vročo po porcijah razdelite v kozarčke ali steklene posode, jo vakuumsko zaprete, ohladite na sobni temperaturi in spravite v hladilnik, kjer jo lahko hranite ves teden. Kakovostna slovenska živila pa poiščite s pomočjo znaka »izbrana kakovost – Slovenija« na embalažah proizvodov.«

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje