Slovenci v zadnjih letih z donacijami veliko več pomagamo tudi živalim

Oglas 03. Feb 202311:25
Barbara Mihelič
Metropolitan Slovenija

V podkastu za spletno mesto metropolitan.si, je Barbara Mihelič, direktorica javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana, na široko spregovorila predvsem o Mestnem zavetišču, ki pokriva kar tretjino vseh slovenskih kapacitet za zapuščene živali. Največ za dobrobit teh živali pa naredimo prav posamezniki, ki pomagamo – z donacijami, pripomočki in časom.

Ključni cilj vsakega zavetišča je zapuščeni živali najti topel in ljubeč dom. “Skrb za zapuščene živali je naše poslanstvo. Odgovorno skrbništvo je naš cilj,” pove Barbara Mihelič, ki je pohvalila, da smo Slovenci v zadnjih letih precej pogosteje pripravljeni pomagati prav na področju skrbi za zapuščene živali. Ne le z iskanjem ustreznih posvojiteljev, ampak tudi z odstopanjem posteljnin, preprog in drugih pripomočkov za živali, seveda pa tudi z donacijami.

Nepričakovana pomoč

V zaključku preteklega leta je Mestno zavetišče v Ljubljani dobilo nepričakovano, a nadvse čudovito presenečenje. Bili so vključeni v paket donacij Skupine NLB, ki je podprla tri različne dobrodelne projekte v bližnji okolici.

“Letošnji zaključek leta je bil eno veliko presenečenje,« se v podkastu spominja Barbara Mihelič. »Neznansko smo bili veseli zelo velike donacije NLB, ki nam je doniral kar 40 tisoč evrov za namen socializacije živali in nakup novega pohištva v mačjem objektu. Tam bomo mačkam omogočali med drugim tudi tridimenzionalno bivanje s policami, ki jih lahko peremo in razkužujemo v posebnih pralnih strojih. Njihovo darilo je bilo res posebno darilo.”

NLB Skupina želi sodelovati, vplivati in izboljševati kakovost življenja tu v Sloveniji, kjer smo doma. Leto so zaključili z dobrodelno donacijo različnim ranljivim skupinam in v druge dobrodelne namene, to na vseh trgih, kjer delujejo. Zaposleni v NLB Skupini so predlagali in z glasovanji izbrali različna društva, humanitarne organizacije in skupine, katerim so namenili več kot 500.000 evrov. V Sloveniji so sredstva namenili društvu staršev otrok, obolelih z rakom – Junaki 3. nadstropja, Zvezi prijateljev mladine Slovenija ter Živalskemu vrtu in Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana.

Kako je videti delo v Mestnem zavetišču Ljubljana, na kakšne načine pomagajo ljudje in kako lahko pomagati tudi vi, pa odkrijte s poslušanjem podkasta na metropolitan.si.