
Slovenec na leto zavrže 79 kilogramov hrane, kažejo podatki Statističnega urada RS za 2024, od tega je 36 odstotkov še užitne. Pri enem od večjih trgovcev v Sloveniji verjamejo, da je hrana predragocena, da bi končala v smeteh.
Oglaševanje
Po Sloveniji vsak dan poteka nekaj tihega, a izjemno pomembnega. Trgovine Hofer obiščejo prostovoljci humanitarnih organizacij in prevzamejo presežno hrano, ki bi sicer končala v smeteh, in jo še isti dan dostavijo ljudem, ki jo resnično potrebujejo. Rezultati govorijo sami zase – 130 ton hrane mesečno prejme več kot 20.000 socialno ogroženih po vsej Sloveniji.
900 prostovoljcev in 35 humanitarnih organizacij
Za logistiko, prevzem in razdeljevanje hrane skrbi približno 900 prostovoljcev iz več kot 35 humanitarnih organizacij, ki vedno znova dokazujejo, kako pomembna je solidarnost. Hofer iz kar 85 odstotkov svojih trgovin hrano donira vsak dan, s čimer vsako leto vsaj deloma razbremeni ljudi v stiski in poskrbi za boljše obroke.
Med razdeljenimi živili so namreč predvsem sveže sadje in zelenjava, kruh, pekovski izdelki ter živila suhega sortimenta, pa tudi hlajeni in zamrznjeni izdelki ter jajca. Pri tem se strogo upoštevajo vsi higienski in varnostni standardi, da je hrana, ki pride do ljudi, kakovostna in varna za uživanje.

Hoferjeve donacije presegajo 100.000 evrov
Poleg hrane je Hofer organizacijam, ki skrbijo za razdeljevanje, letos namenil še 27.900 evrov za pokrivanje logističnih stroškov in doniral biorazgradljive vrečke za lažji transport. Od leta 2020 je diskontni trgovec skupaj za ta namen prispeval že več kot 100.000 evrov, kar potrjuje njihovo dolgoročno zavezanost k zmanjševanju zavržene hrane in pomoči ljudem v stiski.

Ozaveščanje o zmanjševanju zavržene hrane
Hoferjev projekt Hrana na dobri poti ne zajema le doniranja hrane, temveč tudi osveščanje potrošnikov. Na izbranih izdelkih lastnih blagovnih znamk je na voljo oznaka »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.«, ki spodbuja kupce, da živila pred zavrženjem ocenijo sami. Če so izdelki s to oznako pravilno shranjeni in imajo primeren videz, vonj ter okus, so pogosto užitni tudi po preteku roka uporabno najmanj do. Na spletnih kanalih Hoferja so nasveti za shranjevanje hrane in recepti za ustvarjalno uporaba ostankov, ki jih pripravlja mlada kulinarična vplivnica Neja Gril. S tem trgovec aktivno spodbuja zmanjševanje zavržene hrane tudi v domačih kuhinjah.
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje