Zgodbe, ki jih pomaga pisati prostovoljno društvo Junaki 3. nadstropja

Oglas 30. Jan 202312:30
podkast
promocijska fotografija

Društvo Junaki 3. nadstropja ima nadvse pomenljivo ime, saj predstavlja otroke, ki so se ali pa se še vedno zdravijo na hemato-onkološkem oddelku v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani. Nastanek tega prav posebnega društva je navdahnila zgodba iz prav tega nadstropja.

V Metropolitan podkastu so gostili Urško Kolenc, predsednico društva Junaki 3. nadstropja, ki je spregovorila o njihovem vsestranskem delovanju, o donacijah, ki uresničujejo želje in cilje in o številnih dobrodelnih projektih, ki se odvijajo pod njihovim okriljem.

Ob številnih akcijah tega povsem neprofitnega društva (med drugim naj omenimo nakup bioimpedančne tehtnice za hemato-onkološki oddelek, vzpostavitev sobe zaupanja, omogočili pa so tudi glasbeno terapijo), ki vsa prejeta sredstva namenja za izboljšanje življenja otrok z rakom in njihovim družinam, je morda vredno izpostaviti tudi dejstvo, da so obenem prispevali celo k spremembi zdravstvene zakonodaje, ki od novembra 2020 staršem bolnih otrok omogoča brezplačno bivanje v bolnišnici.

“V preteklem letu smo vzpostavili tudi likovno pedagoginjo, da lahko otroci tudi po tem, ko vzgojiteljice popoldne odidejo, ustvarjajo. Organiziramo tudi veliko aktivnosti in otroke popeljemo na enodnevne izlete,” je v podkastu še povedala Urška Kolenc.

Nepričakovana pomoč

“V drugi polovici decembra sem bila čisto šokirana, ko sem prejela klic iz NLB,” se čudovitega presenečenja ob koncu lanskega leta spominja Urška Kolenc. “Obdarili so nas z res velikodušno donacijo. Bila sem vesela, da se naše delo dotakne tudi njihovih zaposlenih. Naš glas je šel med ljudi. Poleg donacije mi tudi to veliko pomeni, saj je očitno naše ozaveščanje obrodilo sadove,” je še povedala in ob tem dodala, da bodo donacijo uporabili za ureditev prostora za gibanje, ki bo pomagal razvoju otrok.

Gre za širšo dobrodelno akcijo, ki jo je NLB izpeljala konec lanskega leta. Kot so povedali v sporočilu za javnost, NLB Skupina želi sodelovati, vplivati in izboljševati kakovost življenja tu v Sloveniji, kjer smo doma. “Leto so zaključili z dobrodelno donacijo različnim ranljivim skupinam in v druge dobrodelne namene, to na vseh trgih, kjer delujejo. Zaposleni v NLB Skupini so predlagali in z glasovanji izbrali različna društva, humanitarne organizacije in skupine, ki so jim namenili več kot 500.000 evrov. V Sloveniji so sredstva namenili društvu staršev otrok, obolelih z rakom – Junaki 3. nadstropja, Zvezi prijateljev mladine Slovenija ter Živalskemu vrtu in Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana,” so še zapisali.

Kakšne zgodbe poznajo v društvu Junaki 3. nadstropja, kako se sami soočajo z njimi in kaj načrtujejo v prihodnosti, pa boste izvedeli s poslušanjem podkasta na metropolitan.si.