N1 STUDIO: Razpoke v slovenski reprezentanci: kako globoke so?

N1 Studio 05. Sep 202212:36 komentar

Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj doživela prvi poraz na letošnjem evropskem prvenstvu. Bolj kot poraz pa so v oči zbodle napetosti na slovenski klopi. "Današnji dan, čeprav ni tekmovalen, je skoraj ključen za prihodnost slovenske košarkarske reprezentance na tem prvenstvu," meni urednik spletne strani Sportklub Martin Pavčnik.

Včerajšnji poraz slovenskih košarkarjev na tekmi evropskega prvenstva proti Bosni in Hercegovini nas seveda ne bi skrbel, če ne bi videli tako očitnih napetosti na slovenski klopi. Če so po nedavnem kvalifikacijskem porazu v Münchnu slovenski košarkarji še delovali složno in napovedovali oster odgovor, ki so ga nato tudi podali, pa je bilo ob robu poraza proti Bosni in Hercegovini (97 : 93) v tretjem krogu EuroBasketa 2022 v Kölnu že mogoče videti prve razpoke. Zanimiva in pomenljiva je bila tudi izjava kapetana Gorana Dragića na vprašanje, zakaj je presedel večino druge in tretje četrtine, pa tudi izjava Klemna Prepeliča, ki se je vprašal, kaj sploh delajo tukaj.

Kako resne so slovenske težave in kaj nas čaka pred zadnjima dvema tekmama v skupini?

“Razpoke so se malce nakazovale že v Münchnu na kvalifikacijski tekmi, zdaj pa so prišle toliko bolj do izraza. Dejansko poraz z vidika napredovanja ni kritičen in usoden. Očitno pa je, da imajo igralci in strokovni štab drugačen pogled na način vodenja in priprave, to se odraža v komunikaciji. To so stvari, ki so včeraj privrele na plan,” meni spletni urednik Sportkluba Martin Pavčnik.

“Današnji dan, čeprav ni tekmovalen, je skoraj ključen za prihodnost slovenske košarkarske reprezentance na tem prvenstvu,” meni.

Po Pavčnikovem mnenju danes sledi odločilen dan za slovenske košarkarje. “Danes imajo čas, da se zaprejo v sobo in se odkrito pogovorijo naprej. Morajo si naliti čistega vina. V ekipi bodo morali poiskati načine, kako učvrstiti hierarhijo v ekipi, udejanjiti igralno idejo in iti skupno naprej. Spomnil je na izjemno kemijo in kohezijo, o kateri so mediji pisali pred prvenstvom in ki je dejansko vladala med reprezentanti. “Kemija ni samoumevna in ni večna. Lahko pride do enega majhnega spora, drugačnega pogleda, ki lahko ta ekipni duh razbije. Koliko jo je razbila, je zgolj ugibanje,” pojasnjuje Pavčnik.

Nekateri pogrešali odziv s klopi

Slovenska reprezentanca je na tekmah, na katerih je zmagovala, izkazovala neverjetno napadalno nadarjenost. “Verjetno bi težko našli ekipo, ki premore toliko napadalnega talenta. Zelo plastično povedano: Ko gre, gre. To ni obrambno naravnana reprezentanca,” je Pavčnik spomnil na preteklost, ko smo vedno poudarjali obrambno naravnanost naših ekip.

“Seveda, ko imaš takšne posameznike, kot jih ima Slovenija, je logično, da igraš bolj napadalno. Ampak ko se napadalni stroj ustavi, ko stvari ne gredo po planu, je zaželeno, da se najde odziv na težave in se drugače odigra. Tega Slovenija ni storila,” se je dotaknil včerajšnje tekme.

“Pri nekaterih igralcih je bilo čutiti, da so pogrešali odziv s klopi, kako odigrati v obrambi. Ravno to je bila tista kaplja čez rob pri nekaterih igralcih. Ta kaplja čez rob je privedla do izjav po tekmi, ki jih danes mogoče ne bi izrekli, ko so glave že hladne,” meni.

Slovenskim košarkarjem je kar nekaj težav povzročal naturalizirani igralec Bosne in Hercegovine John Roberson, ki je zadel sedem trojk. So novinarji po tekmi dobili odgovor, zakaj ga niso branili drugače, ko so vodili, da je vroč? “Če smo iskreni, pravega odgovora ni bilo. Malce je na trenutke delovalo, kot da je potek tekme strokovni štab nekoliko presenetil. Še enkrat ponavljam, Slovenijo danes čaka zelo pomembnem in dolg dan,” odgovarja Pavčnik.

Tekma proti BiH se je za Slovence začela zelo slabo, saj so se hitro znašli v zaostanku osmih točk. Nato so nekajkrat povedli za osem, devet točk, vendar prednosti niso znali ohraniti. “Slovenska reprezentanca je ena tistih, ki za lagodje in dobro nadaljevanje potrebuje dober začetek. Na drugi strani pa je bila Bosna in Hercegovina lačna in zelo borbena, ob tem ne smemo pozabiti, da ima kvalitetne posameznike. Če vidijo, da so lahko konkurenčni, to poskušajo izkoristiti,” se je čez nedeljsko tekmo na hitro sprehodil Pavčnik.

Ima selektor še avtoriteto?

Po tekmi se je, prav zaradi izjav po tekmi in posnetkov med minutami odmorov, ko je nekajkrat glas povzdignil prvi zvezdnik Luka Dončić, nezadovoljen pa je bil tudi Prepelič, pojavilo več vprašanj, ali ima selektor Aleksander Sekulić še slačilnico na svoji strani in avtoriteto?

Pavčnik je spomnil, kako se je Sekulić zavihtel na selektorski stolček. Pred kvalifikacijami za olimpijske igre je vodstvo zveze iskalo velika trenerska imena, vendar se je zaradi spleta okoliščin in epidemije na koncu odločilo za Sekulića, ki se je izkazal v kvalifikacijah.

“Lani sem med olimpijskimi igrami veliko pisal, da je bil Aleksander Sekulić dokaj nepopisan list, kar zadeva delovanje na najvišjem nivoju. Bil je izjemen pomočnik, študiozen trener. Če pa pogledamo njegovo trenersko kartoteko, v njej ni veliko tujih izkušenj in izkušenj z vodenjem velikih tekem. Luka Dončić in soigralci so mu takrat z zaupanjem dali pečat selektorja. Tega se Sekulić zelo dobro zaveda,” opozarja Pavčnik in dodaja, da ga na tem mestu ne bi bilo, če ga Dončić ne bi imel za kredibilnega.

košarka
F. Z./N1

Pomemben bo odziv proti Nemčiji

Sekulić je v kvalifikacijah za olimpijske igre z odliko oddelal svojo nalogo in reprezentanco popeljal na olimpijske igre. “Če podpore največjih zvezd ni več, se kredibilnost in avtoriteta načenja,” razmišlja Pavčnik. Spomnil je na zlato evropsko prvenstvo leta 2017, ko je Slovenija rasla iz tekme v tekmo. “Ob tem pa bi vendarle rekel, da ima ta reprezentanca izjemno individualno kakovost in takšno vodjo, da sam ne bi izključil kakšnega zasuka,” meni Pavčnik in poudarja četrtfinalno tekmo iz leta 2017, ko smo tesno premagali Latvijo.

“Če bi se tam kakšna žoga drugače odbila, ne bi govorili o zlati generaciji in zlatem kapetanu. V športu se lahko hitro obrne,” opozarja. “Slovenija ni v dobri koži in nastavki niso takšni, kot bi morali biti. Pomemben bo odziv, ki ga bomo videli na naslednji tekmi. Položaj je podoben kot pred prvo tekmo proti Litvi, ko smo pred tem visoko izgubili kvalifikacijsko tekmo proti Nemčiji,” zaključi Pavčnik.

Slovence tekma proti Nemčiji čaka v torek ob 20.30.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.