Ciril Ribičič o molku ustavnega sodišča: Upam, da je to dober znak

N1 video 25. Maj 202318:51 > 20:11 10 komentarjev
Ciril Ribičič
Egon Parteli/N1

Potem ko se je ustavno sodišče po dolgotrajni seji, na kateri je spet obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, zavilo v molk, smo v oddaji N1 STUDIO gostili nekdanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča. Kako si razlaga ta molk, kakšne možnosti sodniki sploh še imajo in kakšno je po njegovem mnenju trenutno vzdušje na ustavnem sodišču?

Ustavni sodniki so minuli ponedeljek znova obravnavali pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Po približno desetih urah pa so sporočili le, da sodišče “v tej zadevi ne bo posredovalo nobenega sporočila”.

Po besedah tokratnega gosta v oddaji N1 STUDIO, nekdanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča, se zdi, da je ustavno sodišče vendarle prisluhnilo pripombi, naj končno odločitev sprejme za zaprtimi vrati, saj sojenje poteka preveč javno. “Ustavno sodišče ne more javno odločati in iz dneva v dan čakati na reakcije javnosti. Potem je od tega odvisno, kako bo odločil sodnik. To je povsem neresno,” je bil jasen Ribičič.

“Tu ne gre za vprašanje več ali manj javnosti, gre za to, da ima ustavno sodišče lahko javno obravnavo, na kateri posluša stranke, nato pa za zaprtimi vrati sprejme odločitve. In to se je zdaj zgodilo.”

Kot je povedal, je to, da zadnje dni javnost nima nobenih informacij o odločitvi sodišča, lahko dober znak. “Mislim, da lahko pripelje do tega, da bodo sprejete odločitve sprejemljive in v javnosti sprejete na pozitiven način ter da bodo predstavljale vsebinsko in kompromisno rešitev, ki bi lahko vsaj minimalno zadovoljila tako eno kot drugo stran,” je ocenil Ribičič in dodal: “Upam, da je to, kar se zadnje dni dogaja za zaveso in prikrito javnosti, dober znak.”

Dodal je, da pa ustavno sodišče končno odločitev mora sporočiti. “Če ne bo odločitve, bi trenutna začasna odredba, ki nima časovne omejitve, lahko obveljala trajno, kar pomeni, da bi z začasno odredbo razveljavili zakon, kar pa je nesprejemljivo. Za zakonom namreč stoji večina poslancev, potrjen je bil na referendumu. Moramo imeti resen odnos, ne moremo z začasno odredbo zakona spraviti s sveta,” je prepričan.

Ribičič je v oddaji N1 STUDIO spregovoril tudi o trenutnem stanju in odnosih na ustavnem sodišču. “Čeprav sem imel kot ustavni sodnik veliko ločenih mnenj, nisem nikoli bil pod pritiskom s strani sodišča ali okolice. Če primerjam naše takratno sodelovanje z zdajšnjim, lahko povem, da so se stvari zelo poslabšale. Družbe je razdeljena. Zelo hudo je, da imamo na ustavnem sodišču sodnike, za katere vnaprej vemo, kako bodo odločali,” je povedal in dodal, da opaža, kako se polarizacija družbe prenaša tudi na ustavno sodišče.

Celotno oddajo, v kateri je beseda tekla tudi o spremembi volilnega sistema ter možnosti odpoklica poslanca, si lahko ogledate na tej povezavi.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.