Janša napoveduje digitalne bone za upokojence in obvezno računalništvo

N1 video 19. Jun 202114:39 > 19:38 3 komentarji

Predsednik SDS in vlade Janeza Janša je na kongresu stranke SDS, ki danes poteka v Slovenskih Konjicah, napovedal ukrepe na področju digitalizacije in debirokratizacije. Evropa se počasi poslavlja od klasičnega šolskega sistema, pravi premier, in napoveduje digitalne bone za upokojence ter računalništvo kot obvezen predmet v osnovnih in srednjih šolah.

“Naj navedem samo nekaj projektov, ki bodo državljanom prihranili veliko časa in denarja ter čas zase in družine,” je začel del govora o digitalizaciji na kongresu predsednik SDS in vlade Janez Janša. Spregovoril je o ukrepih, ki jih dajejo strateški sveti vlade, in ki jih njegova koalicija in ministrska postava želijo uveljaviti.

“Aplikacija za elektronsko gradbeno dovoljenje bo vsak trenutek omogočila vpogled v stanje reševanja vloge, kar bo postopke bistveno pospešilo. Zakon o gradbeništvu odpravlja številne ovire, še več jih paket za debirokratizacijo, ki je tudi že na klopeh poslancev. Prihaja informativni izračun družinskih prejemkov, ki bo staršem prihranil izpolnjevanje številnih obrazcev s podatki, ki jih jih država že tako ali tako ima. Elektronska osebna izkaznica pa bo v prihodnosti omogočala varen in hiter dostop do spletnih storitev javne uprave, bank, telekomunikacijskih operaterjev in drugih ponudnikov storitev,” je nekaj načrtovanih ukrepov digitalizacije navedel Janša.

“Davčni trajnik bo prihranil veliko časa. Vzpostavljeno bo virtualno okence, ki bo omogočalo urejanje upravnih in drugih javnih storitev prek varne avdio-video povezave. V enotni davčni odločbi bodo zajete vse letne obveznosti z naslova različnih davkov in poračun davčnih obveznosti.”

Podjetja naj bi v prihodnje državnim organom poročala samo enkrat letno. Vlada namerava poenostaviti tudi delo od doma ter sistemske institucionalne vlagatelje, kot so zavarovalnice in pokojninski skladi, spodbuditi, da vlagajo v start-up podjetja, saj da “mnogo slovenskega znanja danes odhaja v tujino, ker je tam lažje dobiti kapital za start-upe, tudi na Hrvaškem, mi pa imamo pretogo zakonodajo”.

Digitalni boni in računalništvo kot obvezen predmet

“Uvedli bomo tudi dohodninsko olajšavo za domače in tuje strokovnjake, ki se vrnejo oziroma priselijo v Slovenijo. Rabimo inženirje, strokovnjake z visoko dodano vrednostjo, mi doslej nismo bili sposobni ustvariti ugodnega okolja zanje,” je dejal Janša.

Dodal je, da se Evropa počasi poslavlja od klasičnega šolskega sistema, po katerem smo šli v osnovno, srednjo šolo, na fakulteto in potem v službo.

“To ne zadošča več za sodobne izzive, tu nas čaka velika sprememba in ta ne bo zadevala samo generacij, ki prihajajo, ampak tudi generacij, ki smo že tukaj. Predvidevamo digitalni bon za vzpodbujanje vseživljenjskega učenja na področju digitalnih veščin, prednostno bodo do njih upravičeni upokojenci. V osnovne in srednje pa bomo uvedli računalništvo in informatiko kot obvezen predmet,” je povedal Janša, ki napoveduje tudi elektronske storitve za bolne, starejše, ki so doma, kronične bolnike ter enotno bazo vseh slovenskih strokovnjakov, ki živijo v tujini.