Prvi rezultati kažejo, da v zraku ni nevarnih snovi

Črna kronika 12. Maj. 202211:22 > 15:22
Delite:
Eksplozija v Kočevju
Foto: Iva Lačan/N1

Po informacijah N1 so prvi izsledki meritev pokazali, da v zraku ni povečanih koncentracij nevarnih snovi, ampak le dim in saje. V času eksplozije naj bi sicer zaposleni v podjetju pretakali nevarno snov epiklorhidrin, vendar pa ta po navedbah uprave za zaščito in reševanje v ozračju ni prisotna.

Po jutranji eksploziji v kemični tovarni Melamin je bilo ozračje nad Kočevjem trpko in polno črnega ter gostega dima. A kot je povedala predstavnica za stike z javnostmi uprave za zaščito in reševanje Neja Pavlica, so prvi rezultati meritev pokazali, da so v ozračju le povečane koncentracije dima in saj.

V času eksplozije so delavci sicer pretakali nevarno snov epiklorhidrin, a ga po besedah Pavlice meritve v ozračju niso zaznale. Po besedah toksikologinje z UKC Ljubljana je epiklorhidrin zelo vnetljiv, a nima hudih sistemskih učinkov na telo. “Je pa močan iritant, deluje dražeče, lahko povzroča trajno poškodbo oči in je nevaren za dihalne poti,” je opisala in poudarila, da večjih učinkov, čeprav so bili prisotni tej snovi morda izpostavljeni, na zdravje ne pričakujejo. “Gre za kratkotrajne učinke, ki pa so verjetno pogojeni tudi z velikim strahom,” je dodala. 

Požar, ki je sledil eksploziji, so pogasili z vodo. Požarno vodo po navedbah Pavlice shranjujejo v rezervoarju in jo pregledujejo. Dokler ne bo primerna za izlitje, bo shranjena tam, je še dejala sogovornica.

Meritve v Kočevju sicer izvajajo predstavniki Arsa ter ekološki laboratorij z mobilno enoto uprave za zaščito in reševanje.

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič je za N1 dejal, da je voda na kočevskem območju normalno pitna.

Pristojni vsem prebivalcem v okolici tovarne svetujejo, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem, če to ni nujno.

Dogajanje v Kočevju spremljamo v živo. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.