N1 STUDIO: Socialni dialog že več mesecev stoji

N1 video 10. Avg 202113:30 > 12. Avg 2021 10:46
Delite:

Socialni dialog že več mesecev stoji. Sindikati so namreč skupno mizo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) zapustili po tem, ko je vlada več predlogov zakonov mimo socialnih partnerjev poslala v parlamentarno proceduro.

Sodu je dno izbilo, da je vlada v proceduro vložilo več zakonov, ki bi jih moral obravnavati ESS, pa jih ni, je v oddaji N1 STUDIO povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. Gre za zakonske rešitve o nacionalnem demografskem skladu, dohodninski paket, zdravstveno zakonodajo ter tako imenovane PKP zakone oziroma pakete zakonov za pomoč gospodarstvu in ljudem ob epidemije koronavirusa. “Vladna stran je to izrabila večkrat, v državnem zboru so za zakone, ki niso bili usklajeni, povedali, da so,” je navedla.

Konec aprila so tako sindikati ESS zapustili. Zahteve, pod katerimi se bodo vrnili za skupno mizo, so jasne. “To so spoštovanje pravil ter obravnava zakona o demografskem skladu in davčnega paketa,” je povedala Jerkič.

V času, ko ESS predlogov zakonov ne obravnava na sejah, se je v kabinetu zbralo že 42 zakonskih predlogov, izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček, ki trenutno predseduje ESS. “Vsi so pomembni, vsi so s področja dela in sociale,” je dodal.

“Po našem mnenju je bil to prehud korak,” je izstop sindikalne strani iz pogajanj ocenil državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič. Poudaril je kratkost mandata, ki ga ima vlada Janeza Janše. “Vlada ima mandat samo do naslednjega leta. Cilj vlade je tudi uresničitev obljub, ki so bile dane ob volitvah oz. v koalicijski pogodbi. Zato teče čas nekoliko hitreje,” je povedal.

Jerkič: Zakoni, ki niso šli čez ESS, niso interventni

Predstavnica sindikalne strani Jerkič je poudarila, da zakoni, zaradi katerih so zapustili ESS, niso interventni. Gre za zakone, ki zahtevajo širši konsenz v družbi. Kot primer je izpostavila zakon o demografskem skladu, ki zadeva vse prebivalce, a ni bil niti v javni razpravi. Kljub temu, da ima trenutna vlada kratek mandat in deluje v času epidemije, se mora držati sporazumov in pogodb, je poudarila. “Hitenje zgolj za to, da bodo izpolnili koalicijski sporazum, me skrbi,” je povedala.

Meni, da so posledica hitrega sprejemanja zakonskih rešitev v času epidemije, protesti, izglasovani veti državnega sveta ustavni spori, zatrpano sodišče in referendum o vodah. “Če bo sprejet zakon o demografskem skladu, bo razpisan referendum. Verjamem, da bo njegova usoda enaka,” je povedala in dodala: “Kaos skratka.”

“Morda smo sindikati celo prepozno opozorili na to,” je dejala.

Odgovornost za prihodnje ravnanje je na celotni vlade, ki je kolektivni organ, je odgovoril Uršič. “Pričakujem, da se jeseni ponovno vrnemo. Na vladi bomo pripravili odgovor,” je dodal. Izrazil je obžalovanje, da se je zgodba spolitizirala in da se sindikalisti pridružujejo petkovim protestnikom ter opozicijskim politikom.

Gorenšček: Glede na današnjo debato vrnitve za skupno mizo ni pričakovati

A vrnitve za ovalno mizo na stari vladi ni na vidiku, je po videni debati ocenil Gorenšček. “Debata kaže, da vlada krši pravila ESS, to pa je povod za nezadovoljstvo sindikatov. Kaže pa tudi, da sindikati želijo na vsak način uveljavljati svojo voljo,” je utemeljil svoje videnje razprave.

Poudaril je, da je sicer ESS posvetovalno telo, zato besedilo predlaganih zakonov ostaja v rokah vlade. Verjame pa, da so zakoni, ki so bili sprejeti v zadnjih mesecih, ko socialni dialog ni tekel, slabši, kot bi bili, če bi jih obravnavali tudi socialni partnerji. “V časih, ko ni socialnega dialoga, vsi izgubljamo,” je poudaril.

Celotno oddajo lahko pogledate spodaj:

Komentari

Vaš komentar