Nekatere predele Kitajske, tudi Peking, zajel še en peščeni vihar (VIDEO)

Prebivalci Pekinga so se prebudili v mesto, zavito v rumeni smog, saj je Peking in nekatere druge province na severu Kitajske zajel obsežen peščeni vihar.

Prestolnico Peking in druge province na severu Kitajske je zajel obsežen peščeni vihar, zaradi katerega se je Peking prebudil v rumenem smogu. Onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 je na območju presegla 1100 mikrogramov na kubični meter, ki velja za zdravju izredno nevarno raven. Nevihta je zmanjšala vidljivost na nekaj deset metrov, poroča španska tiskovna agencija EFE. Pekinške oblasti so po poročanju Reutersa zjutraj izdale oranžni alarm, ki je tretji najvišji na sicer štiristopenjski lestvici.

Medtem ko so nekateri prebivalci Pekinga povedali, da jih vihar ni preveč prizadel, saj so se mu “izognili” z vožnjo s taksijem in ker so se zadrževali v zaprtih prostorih, so drugi posegli po nekoliko debelejših maskah za obraz. “Ko sem se ponoči vrnil iz službe, je bilo očitno, da je vihar pritisni, oteženo sem dihal. Zjutraj sem si nalašč nadel kapuco, ker se mi zdi, da mi je zaradi viharja celo telo imelo vonj po prahu. Kupil sem si nekoliko debelejšo masko, ki bo verjetno olajšala dihanje,” je za Reuters povedal eden od mimoidočih.

Peščeni vihar iz puščave Gobi je poleg Pekinga prizadel tudi druge severne province, vključno z Notranjo Mongolijo in Šindžjangom, je sporočilo kitajsko ministrstvo za gozdove. Skupno je danes prizadel 2,29 milijona kvadratnih kilometrov veliko območje ter 409 milijonov ljudi, na svoji spletni strani poroča kitajski dnevnik v angleščini Global Times. Čeprav so peščeni viharji marca in aprila pogosto, je Nacionalni meteorološki center sporočil, da je bilo letos na severu Kitajske več peščenih viharjev, kot jih je bilo v povprečju v zadnjih desetih letih. Od letošnjega januarja jih je bilo po poročanju medijev osem.

Zaradi izjemno visokih koncentracij trdih delcev PM10 je bil indeks onesnaženosti zraka v Pekingu danes zjutraj še vedno okoli 900, nad prestolnico pa je visel oblak prahu, ki se je razpršil šele, ko se je nekoliko okrepil veter, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.