Motiv za streljanje v Novem mestu je bilo ljubosumje

Črna kronika 06. Sep 202213:09 > 15:00

Policija je na novinarski konferenci predstavila nove podrobnosti sobotnega umora v Novem mestu. Motiv za streljanje v naselju Brezje je bilo ljubosumje. Preiskava je pokazala, da naj bi partnerica osumljenega navezala stik s pokojnim 22-letnikom, ki je v streljanju izgubil življenje. 25-letnik je streljal z avtomatskim orožjem, ki ga policisti še niso našli. Ranjene so še tri osebe, ki niso v smrtni nevarnosti. Preiskava poteka.

Streli so odjeknili v soboto ob odhodu iz zabave v naselju Brezje. Vpleteni v streljanje so se iz zabave odpeljali v dveh avtomobilih: prva skupina se je peljala v seatu, druga v audiju, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije France Božičnik.

Voznik audija, gre za 20-letnika iz naselja Brezje, je na cesti Mirna Peč–Novo mesto dohitel voznika seata. Zapeljal je pred njega, trčil vanj in seatu preprečil nadaljnjo vožnjo. Iz audija je izstopil 25-letni osumljenec in z avtomatsko puško ustrelil proti seatu. Več strelov proti audiju so sprožili tudi Seatovi potniki.

Najprej je bil zadet sopotnik v seatu – 27-letnik je bil ustreljen v obraz – nato pa še 22-letnik, ki je zaradi poškodb umrl na kraju dejanja. V streljanju proti audiju sta bili zadeti dve osebi. 25-letnik, oborožen z avtomatsko puško, je po dejanju pobegnil. V seatu je bila še ena oseba, ki je ob streljanju pobegnila s kraja dogodka in ni bila ranjena.

20-letni voznik audija, ki so mu policisti v ponedeljek odvzeli prostost, je ranjena potnika odpeljal na urgenco novomeške bolnišnice. Sledil mu je tudi seat s hudo ranjenim 27-letnikom. Ustreljenega 22-letnika so policisti našli ob robu ceste pri naselju Brezje.

Ranjeni niso v smrtni nevarnosti. 27-letnik ostaja na zdravljenju v urgentnem kliničnem centru v Ljubljani. V streljanju je bil hudo ranjen, ima poškodbe glave, v telesu mu bo ostalo več kovinskih delcev. 26-letna ženska je bila hudo ranjena, še vedno se zdravi v novomeški bolnišnici. 19-letnika so že odpustili v domačo oskrbo, je rekel Božičnik.

novinarska konferenca PU Novo mesto
N1

25-letnik v sodnem pridržanju, 20-letnik pa v policijskem

Policija je nemudoma začela preiskovati dogodek, sodelovali so vsi novomeški policisti. Ob 5. uri so o dogodku obvestili javnost, v sporočilu pa navedli, da 25-letnega osumljenca še iščejo.

Pri ogledu kraja dogodka in vozil so našli ter zavarovali večje število bioloških sledi, tulce, naboje, pištolo z nabojem v cevi ter tremi naboji v nabojniku. Zasegli so več mobilnih telefonov in oblačil. Opravljena je bila sodna obdukcija pokojnega. Forenzične preiskave še potekajo.

V nedeljo ob 7.30 se je 25-letnik predal policistom. Osumljen je kaznivega dejanja umora, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora. Osumljen je tudi poskusa uboja, za kar je zagrožena kazen zapora med 10 in 15 let. Osumljenega so policisti danes zjutraj privedli na novomeško okrožno sodišče, preiskovalni sodnik mu je odredil sodno pridržanje.

V ponedeljek zvečer so policisti pridržali še 20-letnika iz naselja Brezje. Vozil je audija. Osumljen je kaznivega dejanja umora in poskusa uboja v sostorilstvu. Trenutno je v policijskem pridržanju, o privedbi bo odločalo okrožno državno tožilstvo v Novem mestu.

Policisti avtomatske puške še niso zasegli. Da gre za avtomatsko orožje, sklepajo iz najdenih tulcev in nabojev. Tudi očividci so videli avtomatsko puško.

novinarska konferenca PU Novo mesto
N1

Motiv je bilo ljubosumje

“Vse kaže, da je motiv za dejanje ljubosumje,” je pojasnil Božičnik. Med preiskavo so policisti odkrili posnetke, s katerih je mogoče razbrati, da je partnerica osumljenca vzpostavila stike s pokojnim. Tarča napada je bil pokojnik, kažejo izsledki preiskave.

Partnerica osumljenega je bila v avtomobilu Audi in je bila hudo telesno poškodovana.

Tako storilec kot žrtev sta stara znanca policije. Osumljenca so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj (velike tatvine, vlomov, tatvin, goljufij), nasilnih kaznivih dejanj (ropi, grožnje) in prekrškov z elementi nasilja. Tudi žrtev so policisti obravnavali zaradi več nasilnih kaznivih dejanj in prekrškov.

V naselju je bilo že prvi večer relativno mirno. Pred novomeško urgenco se je v nedeljo zbralo večje število sorodnikov in znancev poškodovanih. “Pred urgenco je bilo mirno. Tam je bilo večje število policistov, ker sta dve vozili blokirali dovoz k urgentnemu centru. Policisti so bili tam tudi za to, da bi v primeru prevoza v urgentni center usmerjali promet,” je pojasnil vodja Operativno-komunikacijskega centra Robert Perc. Izgredov ni bilo niti v naselju, med opravljanjem aktivnosti ni bilo motenj javnega reda in miru.

“Varnostne razmere v romskih naseljih ne napreduje v pravo smer”

“Nekateri vpleteni prihajajo iz naselij z večetničnim prebivalstvom, z območja Črnomlja, Semiča, Brezja itn.,” je na vprašanje, ali gre za prebivalce romskih naselij, odgovoril Božičnik. “Naselje Brezje je eno od varnostno obremenjenih območij, v to naselje se policisti večkrat vračajo,” je dejal Perc. Trenutno po policijskih podatkih druge osebe v tem naselju niso ogrožene, a tega ne morejo v celoti izključiti.

“Po število klicev na 113 ne napredujemo v pravo smer,” je Perc odgovoril na vprašanje, ali se varnostne razmere v romskih naseljih slabšajo. Statistika kaznivih dejanj se vodi po državljanstvu in ne po narodnosti, je poudaril Božičnik in dodal, da večino intervencij opravijo pri pripadnikih romske manjšine.

Vendar na policiji poudarjajo, da se izvaja veliko aktivnosti. “Policija je tista, ki se odziva na klice zaradi kršitev javnega reda in miru, kaznivih dejanj in dejanj, ki motijo okolico, kot so kurjenje odpadkov, glasna glasba, pijanost … Izvajamo kup preventivnih aktivnosti v romskih naseljih. Nismo pa edini in glavni dejavnik reševanja romske problematike. Policija po navadi nastopi takrat, ko je že prepozno,” je povedal Perc. Tudi v njihovih vrstah sta dva zaposlena, ki izhajata iz etničnih skupnosti. Vključujeta se v delo v romskih naseljih, to pa daje določene rezultate.

Policija veliko naporov vlaga v delo na teh območjih, tja napoti dodatne patrulje, vodnike službenih psov, konjenico …  “Kljub kadrovskim tegobam se ogromni resursi vlagajo v varnostno obremenjena območja,” je rekel Božičnik. Ko se pripadniki skupnosti počutijo ogrožene, se z veseljem vključijo v policijske postopke, ta izpostavljenost pa policistom omogoča preiskave, so še povedali na novinarski konferenci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.