Plenković: Most tako lep in velik, da bi pod njim lahko plul tudi Titanik

N1 video 29. Jul 202108:04 > 08:05
Delite:
Pelješac
Foto: N1

Nepopisno veselje je vladalo na Hrvaškem, ko so končno spojili most na Pelješac. "Most ne združuje le Hrvaške, ampak tudi EU. In ne razdvaja Hrvaške in BiH," je povedal hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković.

Pelješki most je bil projekt zadnjih treh desetletij, uresničuje pa sanje, ki jih imajo Hrvati že 300 let. To so v zadnjih dneh na Hrvaškem ponavljali vsi po vrsti, sinoči pa je za češnjo na torti hrvaškega veselja poskrbel veličasten ognjemet. Most so včeraj spojili in čeprav je do otvoritve še najmanj leto dni, so Hrvati praznovali kot da se po mostu lahko že vozijo. “Rešili smo problem, ki je star že 300 let,” je ob dogodku povedal hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković. “To je fascinantni dosežek hrvaške države,” je dodal.

Poudaril je, da most ne združuje samo Hrvaške, ampak tudi EU. Ob tem pa ne razdvaja Hrvaške in BiH. Po njegovem mnenju so dosegli dva temeljna cilja – Hrvaška je združila ozemlje, BiH pa ima nemoten prehod ladij do Neuma. “Ta most je tako veličasten, lep in velik, da bi pod njim lahko plul tudi Titanik,” je dodal.

Nad mostom so najbolj navdušeni na jugu Hrvaške. Župan Dubrovnika Mato Franković je dejal, da samo prebivalci juga vedo, kako močno bo most vplival na kakovost življenja. “Generacije so na to čakale. Moj dedek mi je leta 1994 dejal, da samo želi doživeti prehod čez most,” je povedal in dodal, da ni manjkalo tistih, ki so dvomili v uresničitev načrtov, a v Dubrovniku so v most verjeli.

Kot smo poročali, je nekaj nezadovoljstva glede gradnje Pelješkega mosta v sosednji BiH. Most pomeni, da se bo tranzit skozi Neum zmanjšal in čeprav je pomembno, da se Neum razvija tudi kot samostojna turistična destinacija, pa so trenutno številne manjše poslovalnice in lokali ob cesti močno odvisni ravno od tranzita. Dragan Čović, predsednik bosanskega dela HDZ, je dejal, da ni razloga za bosansko nezadovoljstvo. “Mislim, da bodo spremenili mnenje, ko se bodo vozili po mostu in pozivam jih, da to tudi storijo. Menim, da bo imel Neum toliko gostov, da bo potreben še en Pelješki most,” je dejal.

BiH sicer most ne moti le zaradi zmanjšanja tranzitnih potnikov v Neumu, ampak tudi zato, ker menijo, da jim Pelješki most ovira prost dostop do odprtega morja.

Komentari

Vaš komentar