Čez dva tedna bomo videli, ali nas novembra čakajo podobni ukrepi kot aprila

Koronavirus 29. Jul 202111:40 > 12:241 komentar
Delite:

Minister za zdravje je obiskal mobilno enoto v Kočevju, kjer so na lokalno prepoznaven način pristopili k cepljenju. Poudaril je, da bodo v regionalno postavljenih cepilnih centrih, ki jih bodo odprli v prihodnjih dneh, omogočili tudi cepljenje otrok.

“Rad bi se zahvalil vsem, ki proaktivno vsakodnevno poskušajo pristopiti do vsakega občana in na lokalno prepoznan način delijo in širijo novice o pomenu cepljenja za celotno družbo,” je ob obisku mobilne cepilne enote kočevskega zdravstvenega doma, ki se bo do jutri ustavila v 55 okoliških krajih, dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Zahvalil se je tudi vsem gospodarstvenikom, ki svoje zaposlene spodbujajo k cepljenju ter za zgled postavil podjetje Snežnik, kjer so se prav danes odločili, da s pomočjo mobilne enote zaposlenim ponudijo cepljenje na lokaciji. “Največja nesreča se je podjetju zgodila prav zaradi tega, ker so bili v januarju zaradi prevelikega števila obolelih za koronavirusom primorani zaustaviti proizvodnjo,” je poudaril Poklukar.

V izogib temu ter v pomoč nadaljnjemu nemotenemu delovanju gospodarstva moramo doseči zadostno precepljenost, je še poudaril minister za zdravje. Pojasnil je še, da so za spodbudo cepljenja omogočili poljubno izbiro cepiva ter cepljenje brez predhodnega naročanja. “To je bil pomemben korak naprej, strategijo cepljenja pa smo nadgradili tudi z mobilnimi enotami, ki pomembno prispevajo k širjenju cepljenja v poletnem obdobju,” je bil jasen Poklukar.

Kot je povedal minister za zdravje, je zadostno številno polno cepljenih prebivalcev v tem trenutku ključno tudi zato, da se lahko pripravimo na poslabšanje klimatskih in epidemioloških razmer, ki bo prišlo v jesenskih mesecih. “Na ta način lažje preprečimo širjenje okužb ter zapiranje družbe, kot smo jo poznali v zadnji zimi,” je še poudaril Poklukar in se zahvalil vsem mobilnim ekipam po Sloveniji, saj s svojim naporom “odpirajo vrata za jesen.”

V teh dneh sicer po regijah uvajajo cepilne centre, ki bodo vsak delovnik med 8. in 20. oziroma 22. uro omogočali cepljenje brez predhodnega naročanja. To odločitev so sprejeli zato, ker se zavedajo, da so prebivalci vpeti v najrazličnejše obveznosti, na tovrstni način pa se lahko vsi zainteresirani prerazporedijo na različne termine ter se izognejo morebitnim čakalnim vrstam. Tak cepilni center že deluje v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, jutri ga bodo odprli tudi v Murski Soboti in v Brežicah. Iz dneva v dan pa bodo cepilne centre še dodatno širili. V cepilnih centrih pa bo možno tudi cepljenje otrok.

Potek bolezni pri cepljenih za šest dni krajši

“Če bomo dosegli zadostno precepljenost, lahko ohranimo trenutno odprto družbo,” je bil jasen Poklukar in dodal, da vsi cepljeni pomagajo tudi najranljivejšim skupinam, saj imajo za 91 odstotkov manjšo vrednost, da zbolijo za koronavirusno boleznijo. Tudi če zbolijo, pa je njihova bolezen za šest dni krajša. Prav tako proizvajajo bistveno manj virusa ter so manj kužni, kot tisti, ki niso cepljeni.

“Z vse manjšo skupino necepljenih je tudi manjše kroženje virusa oziroma manjša možnost okužb,” je še poudaril Poklukar in dodal, da se s tem manjša tudi reprodukcijsko število, z manjšanjem reprodukcijskega števila pa imamo tudi manjše število novih okužb, novih hospitalizacij in novih sprejemov na intenzivno terapijo. Če bomo 15. avgusta beležili reprodukcijsko število 1,5, nas 15. novembra čakajo podobni ukrepi, kot smo jih bili deležni aprila ob zapiranju pomembnih družbenih segmentov, je bil še jasen minister za zdravje.

Po podatkih Instituta Jožefa Stefana je trenutno efektivno reprodukcijsko število, torej število, kjer so uvožene okužbe obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, in je dober kazalnik trenutne dinamike epidemije, ocenjeno na 1,2. Ocenjeno lokalno reprodukcijsko število, torej število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji, pa je trenutno približno 1,0+.

Komentari

Vaš komentar