Pred nujno sejo o neonacizmu: “Skrajni čas, da minister odstopi”

N1 video 13. Sep 202114:36 > 15:06
Protest kulturnikov
Borut Živulović/BOBO

Medtem ko so v tujini identitarno gibanje prepovedali, je ministrstvo za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki uporablja identitarne simbole in širi sovraštvo, podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu, opozarjajo v Aktivu delavk in delavcev v kulturi.

Pred današnjo skupno sejo komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter odbora DZ za kulturo, na kateri bodo razpravljali o problemu podelitve statusa organizacije v javnem interesu na področju kulture Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, je Aktiv delavk in delavcev v kulturi ministra za kulturo Vaska Simonitija pozval k odstopu.

“Danes je končno nastopil dan, ko se bo povsem jasno razkrilo katere stranke in poslanci v parlamentu podpirajo delovanje odkrito neonacističnih in skrajno desničarskih organizacij v Sloveniji,” je v izjavi pred DZ poudaril predstavnik Aktiva.

V Aktivu, ki je prav tako povabljen na današnjo sejo, bodo predstavili svojo pobudo za odvzem statusa omenjenemu društvu, pri čemer se bodo, kot so zapisali, osredotočili na dejstvo, da je društvo dobilo status zaradi svojih političnih povezav in ne zaradi doprinosa na področju kulture.

Predsednik društva Urban Purgar, sicer vidni predstavnik t. i. rumenih jopičev, je v začetku avgusta na tviterju objavil zapis “Hitler je heroj” in s tem sprožil ogorčene odzive politike, kulturnikov in civilne družbe ter pozive k odvzemu statusa. Kot so zapisali v Aktivu, je tudi fizično napadal protestnike ter posameznike obiskal na domu in jim grozil s smrtjo.

“Predsednik društva Urban Purgar je prejšnji teden odstopil, a to v ničemer ne spremeni situacije. Edina dva dosežka društva sta dve knjigi, na naslovnicah katerih je simbol identitarnega društva – gibanja, ki je v Franciji in Nemčiji prepovedano, celo razglašeno za skrajno nevarno gibanje, ki ni v skladu z ustavo,” še opozarjajo v Aktivu.

Vsebina, delovanje in publikacije omenjenega društva jasno spodbujajo nestrpnost in sovraštvo in s tem kršijo 63. člen Ustave RS. “Vloga poslank in poslancev je, da spoštujejo ustavo, jo varujejo in zato morajo tovrstnim ekstremnim, skrajno desničarskim organizacijam nemudoma odvzeti status v javnem interesu in zoper njih sprožiti kazenske postopke,” so pozvali.

Aktiv je ob tem opozoril, da gre samo za enega od očitnih primerov, kako ministrstvo za kulturo dela v nasprotju s kakršnimi koli standardi. “Zdi se nam, da je skrajni čas, da minister za to odgovarja in tudi odstopi.”

Nujno skupno sejo so zahtevale poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP.