Pretresljiv prizor dečka, ki popolnoma sam in objokan prečka mejo

N1 video 07. Mar 202210:38 > 10:595 komentarjev

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je pred vojno do danes pobegnilo že 1,5 milijona beguncev. Med njimi so večinoma ženske in otroci, veliko majhnih otrok pa je moralo na pot oditi brez spremstva staršev.

Na posnetku novinarske ekipe tiskovne agencije Reuters je mogoče videti dečka, ki prečka ukrajinsko-poljsko mejo in hodi pred skupino odraslih. Fant je sam in med hojo joka, v roki pa drži plastično vrečko, v kateri nosi svoje stvari.

“Nisem želela zapustiti svoje države, ker imam srečno družino, srečno življenje. Zdaj je naša družina ločena. Upam, da bo vse v redu, a ne vem …” je dejala 33-letna begunka Olga in dodala, da bi lahko pristojni naredili več glede zračnega prostora nad Ukrajino. Kljub vsemu meni, da države Ukrajini izjemno pomagajo.

“Menim, da je pomoč drugih držav za nas zelo pomembna,” pa je dejala 18-letna Anastasia Lukašenko iz Vinice in dodala, da si Ukrajinci želijo med drugim, da Nato zapre zračni prostor nad Ukrajino, saj ruske sile ubijajo nedolžne civiliste.

Visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi je danes sporočil, da je pred vojno v Ukrajini doslej prebegnilo 1,5 milijona beguncev. Večina jih zatočišče najde na Poljskem, pa tudi v Romuniji, Moldaviji in vse bolj tudi v tistih državah, ki ne mejijo na Ukrajino, kot sta Nemčija in Češka.

Namero za mednarodno zaščito v Sloveniji doslej oddalo 381 Ukrajincev

Tudi v Slovenijo je že prispela prva skupina ukrajinskih beguncev. V nastanitvenem centru v Logatcu jih je bilo pretekli konec tedna 85, še več pa jih je nastanitev poiskalo pri sorodnikih in prijateljih.

Slovenska policija je sicer od začetka oboroženih spopadov v Ukrajini obravnavala 381 državljanov Ukrajine, ki so izrazili namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito. Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov pa je prejšnji teden vzpostavil klicni center za pojasnila o pomoči ukrajinskim državljanom.

V klicnem centru strokovnjaki iz različnih področij med drugim nudijo informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.

Vladni klicni center od 2. marca deluje vse dni v tednu od 8. do 18. ure in je namenjen pojasnilom glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom Ukrajine. Za klice iz Slovenije je vzpostavljena brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine pa +386 1478 7530. Urad je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov [email protected], aktualne informacije in kontaktne številke pa so v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku objavljene tudi na spletni strani gov.si.

Komentari

Vaš komentar