N1 STUDIO: Raje v desno- kot v levosredinsko vlado

N1 video 14. Sep 202118:09 > 18:13 komentarjev

Glede na vsebino vladnih obiskov po Sloveniji je jasno, da se je volilna kampanja pred super volilnim letom že začela. O vladi Janeza Janše, premierjevem dopustovanju z dobavitelji v slovenskem zdravstvu, nedavnem zapisu Nove Slovenije, novem PCT odloku ter sredstvih za obrambo smo v oddaji N1 STUDIO govorili s predsednikom stranke Nova Slovenija in podpredsednikom vlade Matejem Toninom.

Vlada je v soboto sprejela veliki PCT odlok, ki je le v nekaj dneh uvedel veliko sprememb. “Vsi skupaj si želimo, da bi bilo življenje čim bolj odprto, s čim manj ovirami, čim manj zapiranja in PCT je edini način, da ta čim bolj normalen način življenja tudi ohranimo,” je dejal minister za obrambo in podpredsednik vlade Matej Tonin.

Ob tem je spomnil, da so se s predsedniki koalicijskih strank poleti zavezali, da si ne želijo novih zapiranj in omejevanj, ampak striktno upoštevanje PCT-ja. “Če želimo, da bo stvar resnično funkcionirala, potem mora biti narejena s čim manj izjemami. Če to zmorejo v Avstriji in Nemčiji, to zmoremo tudi v Sloveniji,” je dejal.

Po njegovih besedah je ključno, da slovenski zdravstveni sistem ne kolapsira in s tem ciljem je treba uvajati tudi same ukrepe. “Zavedam se, da so stvari neprijetne. Tudi jaz bi si želel, da bi živeli v svetu brez korone, brez vseh omejitev in brez PCT-ja, ampak glede na okoliščine, v katerih živimo, je to najboljši približek normalnemu življenju,” je dejal. “Zdi se mi, da pokazati na telefonu neko PCT potrdilo, ni prezahtevna stvar, če nam to omogoča neko normalno življenje.”

Na vprašanje o tem, zakaj so odlok s toliko spremembami sprejeli tako na hitro je odgovoril, da so se spremembe, ki ih je prinesel PCT odlok, napovedovale vse od avgusta naprej. Po njegovih besedah tudi prenovljeni semafor zapiranja, ki ga je vlada napovedovala, zdaj več ni bistven. “Zakaj bi sprejemali nek semafor zapiranj, če pa vsi delamo na tem, da do zapiranja ne bo prišlo in bomo s PCT-jem normalno živeli,” je odgovoril.

“Če bomo striktno upoštevali PCT, potem zapiranj družbe ne bo in nobenega semaforja zapiranj ali sproščanj ne potrebujemo,” je dejal.

Novih izjem pri PCT pogoju si Tonin ne želi

Novih izjem k izvajanju PCT pogoja, h katerim pozivajo nekateri deležniki, si Tonin ne želi. “Več kot je izjem, bolj se sistem razvodeni in zaradi tega je cilj prav to, da PCT pogoj velja za vse,” je navedel. “Če bo gorela nekje hiša, najverjetneje gasilcev na intervenciji ne bomo spraševali, ali imajo PCT pogoj, ampak bodo gasili hišo,” je dejal, kljub temu pa bi raje videl, da je izjem manj kot več.

“Ko bomo dali eno in drugo izjemo bo vedno več vprašanj in tudi vedno več želja,” je pojasnil podpredsednik vlade.

Z odlokom po njegovih besedah želijo predvsem omejiti širjenje virusa. “PCT pogoj je najbolj učinkovito orodje, ki se je izkazalo vsepovsod,” je dodal.

Tonin se je odzval tudi na včeraj objavljene fotografije, ki prikazujejo predsednik vlade Janeza Janšo med druženjem z velikimi dobavitelji v slovenskem zdravstvu.

“Vsako druženje in vsaka slika še ne pomeni korupcijskega tveganja, ker to pomeni, da se politiki z določenimi ljudmi ne smemo niti družiti niti slikati. Problematično bi bilo, da bi se minister za zdravje ali pa predsednik vlade, ki odloča neposredno o teh poslih, družil na takšen način z dobavitelji. Če pa se politik, ki je v opoziciji, slika z nekom, zame to še ne predstavlja korupcije,” je pojasnil in pozval k predložitvi dokazov o korupcijskih tveganjih.

“Če ima kdorkoli kakršnekoli dokaze, jih je dolžan predložiti. Te stvari morajo obravnavati pristojne institucije,” je navedel in omenil protikorupcijsko komisijo in policijo. Dodal je, da na to, da vsaka fotografija predstavlja korupcijsko tveganje, ne more pristati in da tudi stranka NSi tovrstnih fotografj ni nikoli problematizirala.

“Tudi politiki imajo življenja in sama slika še ne dokazuje ničesar. Če pa obstajajo dokazi, da je Janez Janša kakorkoli vplival, prispeval k temu, da je nekdo dobil posle, potem pa je to treba obelodaniti in tudi ustrezno ukrepati,” je dejal.

V Janševi vladi zaradi njene učinkovitosti

V oddaji N1 STUDIO je odgovarjal tudi na vprašanja o nedeljskem zapisu stranke NSi na Twitterju, ki je vlade pod vodstvom SDS obtožila stalnega vnašanja konfliktov v družbo. Tonin tega v svojem govori sicer ni izrekel, rekel je, da so vlade pod vodstvom SDS v stalnem konfliktu z osrednjimi mediji in levimi nevladnimi organizacijami.

Zapis je na Twitter profilu stranke ostal, Tonin pa po svojih besedah stoji le za tistim, kar je sam izrekel. “Tisto, kar sem rekel, je točno. Zapis pa je netočen. Če bi ga umaknili in izbrisali, pa bi verjetno spet bila poplava kritik, da je nekdo pritisnil na nas ali nas poklical, da smo to morali umakniti,” je pojasnil. Sam je, kot je poudaril, v svojem govoru izpostavil le dejstva.

“Vlade, ki jih vodi SDS, so v konfliktu z osrednjimi mediji, z levimi nevladnimi organizacijami, to vidimo vsak dan in ne vem, kaj je tukaj pretresljivega. Povedal nisem nič novega, povedal sem tisto, kar lahko spremljamo vsak dan. Povedal pa sem tudi, da so vlade, ki jih vodijo novi obrazi ali pa neka leva koalicija strašansko neučinkovite. Če že moram izbirati med neučinkovitostjo in učinkovitostjo, raje izberem učinkovitost,” je poudaril in s tem obrazložil nadaljne delovanje svoje stranke v Janševi vladi.

Navedel je, da rezultati na področju gospodarske rasti in brezposelnosti govorijo v prid te vlade, obenem pa svoje člane vprašal tudi, kako bi izgledale vlade, ki bi jih vodili krščanski demokrati.

“Mislim, da smo se v tem času dokazali s svojim delom, imamo rezultate, ekipo, jasno vizijo in program,” je pohvalil svojo stranko in navedel, da bi priložnost, da vodijo vlado, za Slovenijo pomenila nekaj novega.

Kljub temu pa stranka NSi s sodelovanjem v vladni koaliciji omogoča vse, kar ta vlada počne, vključno s sprožanjem konfliktov v družbi. “Kdorkoli si predstavlja, da so vlade vlade ene stranke, se moti. V vsaki vladi so resnične stranke,” je navedel in dodal, da se po svojih močeh trudijo udejanjati svoj program.

“Včasih nam to uspe bolj, včasih manj, smo pa do svojih koalicijskih partnerjev korektni in to pomeni, da naših težav ne razrešujemo na pločnikih pred vlado, kot je bila to praksa pri kakšnih drugih vladah, ampak stvari, ki nas motijo, povemo svojim koalicijskim partnerjem,” je pojasnil. Po njegovih besedah se včasih stvari spremenijo na bolje, včasih pa tudi ne. “Tako je življenje vsakršne koalicije in v tem nismo nič drugačni od vseh ostalih,” je povedal.

Brez povezovanja preko sredine ne bo šlo

Na vprašanje, ali bi si v prihodnje želeli sodelovati z levo vlado, je odgovoril, da si Nova Slovenija želi predvsem več dialoga in sodelovanja. “Kakšna bo prihodnja vlada, nihče ne ve. Morda bo desnosredinska, morda bo levosredinska, to bo pokazal čas in volitve. Je pa dejstvo, da stabilne in močne vlade ne bo možno sestaviti brez močne sredine. Brez povezovanja preko sredine ne bo možno sestaviti močne vlade,” je dejal.

Kljub temu si najbolj želijo, da se po volitvah oblikuje desnosredinska vlada. “To je po vrednotah našega programa vlada, ki nam je najbližje. Ne vem pa, če se bo takšna vlada oblikovala. Tudi če bo Nova Slovenija v opoziciji, bo pač v opoziciji,” je dejal in pojasnil, da si v stranki predvsem želijo učinkovite in stabilne vlade.

Pogodbe za lahka oklepna vozila v teh dneh podpisane

Tonin je odgovarjal tudi na vprašanja o svojem ministrskem resorju. Po njegovih besedah se trudijo, da bi do konca njegovega mandata podpisali pogodbe za večino predvidenih naložb v obrambo.

“Kar se tiče lahkih oklepnih vozil, ki jih kupujemo od Američanov, pričakujem, da bodo stvari v teh dneh podpisane. Podobno pričakujem, da me bo oktobra obiskal italijanski obrambni minister in da bo podpisana pogodba za transportno letalo. Glede osemkolesnikov pospešeno pripravljamo stvari, da v zadevo rešimo. Zaenkrat stvari kažejo, da bi lahko zadeve zapeljali za več kot polovico razpoložljivih sredstev za investicije,” je dejal.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj: