Kijev: Med rusko invazijo je umrlo okoli 10.000 ukrajinskih vojakov

Svet 11. Jun. 202210:56 > 18:049 komentarjev
Delite:
Rusija, Ukrajina
Foto: Ukrajinski vojaki, ki se borijo v Donecku (REUTERS)

Bitka za Severodoneck še naprej poteka. Po besedah svetovalca ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je od začetka ruske invazije umrlo približno 10.000 ukrajinskih vojakov. V delih regije Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine naj bi danes začeli deliti ruske potne liste.

Spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami za nadzor nad mestom Severodoneck, ki leži v luganski regiji, se nadaljujejo. Ukrajinska vojska je sporočila, da so Rusi prevzeli položaje na območju dveh skupnostih blizu Severodonecka, guverner Luganska Sergej Gajdaj pa, da Rusija nadzoruje “večino” mesta.

Dogajanju v Severodonecku so se v današnjem dnevnem poročilu posvetili tudi na britanskem ministrstvu za obrambo. Zapisali so, da poteka “intenzivno ulično bojevanje” in da obe strani verjetno trpita velike izgube. Po njihovih navedbah Rusija od včeraj ni zabeležila večjega napredka pri prodiranju proti jugu mesta.

Severodoneck je eno od zadnjih mest, ki Rusiji stojijo na poti do prevzema nadzora nad celotno regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. Na vzhodu Ukrajine o uspehu na bojišču sicer vse bolj odločajo rakete, topništvo in havbice, ki omogočajo napade na sovražnikove položaje tudi več kilometrov za frontno črto, poroča britanski BBC. Zdi se, da ima Rusija v tem boju zdaj odločilno prednost. Visok ukrajinski obveščevalni uradnik Vadim Skibicki je za britanski časnik Guardian povedal, da je ukrajinski strani skoraj zmanjkalo streliva. Ob tem je dejal, da imajo Rusi zdaj do petnajstkrat več artilerije in da Ukrajinci nujno potrebujejo zaloge orožja, ki jih obljubljajo zahodne države.

Prebivalcem pristaniškega mesta Mariupol v regiji Doneck, kjer so nadzor že prevzele (pro)ruske sile, pa še naprej grozijo kolera in druge smrtonosne bolezni. Te bi lahko zahtevale na tisoče življenj. Po besedah mariupolskega župana namreč trupla še vedno ležijo na prostem, sanitarni sistemi pa so okvarjeni.

Doslej umrlo 10.000 ukrajinskih vojakov

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je po navedbah ukrajinskega tožilstva umrlo najmanj 287 otrok, več kot 492 pa je bilo ranjenih. Kot so sporočili, so potrdili še 24 nasilnih smrti otrok v Mariupolu. “Med pregledom kaznivih dejanj je postalo znano, da je v Mariupolu (regija Doneck) zaradi nediskriminatornega obstreljevanja ruske vojske umrlo še 24 otrok,” je tožilstvo sporočilo prek aplikacije za komunikacijo Telegram.

Od začetka ruske invazije je umrlo približno 10.000 ukrajinskih vojakov, je danes povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič. Ukrajinski generalštab medtem ocenjuje, da je ruska vojska utrpela približno 32.000 žrtev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval h krepitvi mednarodnega pritiska na Rusijo, da bi ta končala blokado ukrajinskih pristanišč v Črnem morju. Zavzel se je za preventivno diplomacijo v vprašanjih, kot je tajvansko. Da bi se ukrajinski scenarij lahko ponovil na Tajvanu, je menil tudi obrambni minister ZDA Lloyd Austin.

V Zaporožju naj bi začeli izdajati ruske potne liste

V delih regije Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, ki so pod nadzorom ruskih enot, naj bi danes začeli deliti ruske potne liste. Prejemniki bodo veljali za polnopravne ruske državljane, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa za rusko televizijo Rossiya-24 povedal Vladimir Rogov, predstavnik okupacijskih oblasti. Rogov je povedal še, da je v regiji prošnje za rusko državljanstvo vložilo več kot 70.000 ljudi. Rusija je dokumente razdelila tudi na nekaterih drugih zasedenih območjih in tam kot valuto uvedla ruski rubelj, dodaja dpa.

Po podatkih ruske tiskovne agencije Tass naj bi v zadnjih treh letih v proruskih separatističnih regijah na vzhodu Ukrajine po poenostavljenem postopku rusko državljanstvo prejelo več kot 800.000 ljudi.

Doslej umrlo 287 otrok

Od začetka ruske invazije je bilo v Ukrajini ubitih najmanj 287 otrok, skoraj 500 pa je bilo ranjenih, je danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil urad generalnega tožilca v Kijevu. Sporočili so še, da so nedavno izvedeli za smrt še 24 otrok v uničenem pristaniškem mestu Mariupol na jugovzhodu države. Za smrti krivijo vsesplošno obstreljevanje s strani ruske vojske.

Po navedbah urada te številke niso popolne, saj še vedno potekajo preiskave na območjih, kjer trenutno potekajo spopadi, in na območjih, ki jih je Ukrajina pred kratkim ponovno zavzela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar