“Bucksa ni več, zvezde ostajajo”: v Rusiji odprli nadomestek Starbucksa

Svet 21. Avg 202208:53
Delite:
Stars Coffee
Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Naslednik ameriške verige kavarn Starbucks v Rusiji, preimenovan v Stars Coffee, je v petek v eni od moskovskih kavarn sprejel prve obiskovalce. Ostale kavarne po državi nameravajo odpreti do konca septembra.

130 kavarn, ki jih je imel Starbucks v Rusiji, sta julija kupila Kremlju naklonjeni glasbenik Timati in lastnik restavracij Anton Pinskiy ter jim dala novo ime s sloganom “bucksa ni več, zvezde ostajajo”.

Novi logotip nadomešča Starbucksovo ikonično morsko deklico z dvojnim repom z žensko, ki nosi tradicionalno rusko pokrivalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski potrošniki bodo na meniju kavarne našli večino znanih Starbucksovih kofeinskih pijač, novi lastniki pa bodo ohranili tudi tradicijo pisanja imen strank na skodelice ob prevzemu naročila. Delo v kavarnah z novim imenom bo nadaljevalo tudi 80 odstotkov nekdanjih Starbucksovih delavcev.

Tako potrošniki kot vlagatelji so po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja začeli pritiskati na zahodna podjetja, da naj prekinejo stike z ruskim trgom, a licenčnih pogodb ni bilo mogoče na hitro spremeniti.

Ameriška veriga kavarn Starbucks, ki je imela v Rusiji 130 kavarn, je marca sporočila, da zaradi ruske invazije na Ukrajino prekinja z delovanjem v državi, maja pa ruski trg dokončno zapustila. Ob tem so v ameriškem velikanu zagotovili, da bodo 2.000 ruskih delavcev plačevali še pol leta in da jim bodo pomagali najti nove zaposlitve.

Podobno odločitev so sprejele tudi druge znane mednarodne blagovne znamke, med njimi tudi veriga restavracij s hitro prehrano McDonald’s. Vseh 850 njihovih restavracij je kupil ruski poslovnež Aleksander Govor, ki je bil že lastnik licence verige. Nova veriga z imenom Vkusno & točka, kar pomeni okusno in pika, je sredi junija v Moskvi in v regiji odprla 15 restavracij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar