Francija razmišlja, da bi Ukrajini dobavila bojna letala

Svet 27. Jan 202310:1712 komentarjev
Ukrajinska letala
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Predsednik odbora za obrambo francoskega parlamenta Thomas Gassilloud je dejal, da Francija preučuje možnosti dobave bojnih letal Ukrajini. "V prihodnjih tednih bomo videli, kaj se bo zgodilo, saj se stvari hitro premikajo," je napovedal.

Francija po poročanju britanskih medijev ne izključuje dobave bojnih letal Ukrajini. “Prošnje moramo preučiti od primera do primera in pustiti odprta vsa vrata,” je med obiskom v Londonu izjavil predsednik odbora za obrambo francoskega parlamenta Thomas Gassilloud.

“V prihodnjih tednih bomo videli, kaj se bo zgodilo, saj se stvari hitro premikajo,” je dejal po pogovoru z britanskim kolegom Tobiasom Ellwoodom in obrabnim ministrom Velike Britanije Benom Wallaceom.

Po poročanju britanskih medijev naj bi Gassilloud kot pogoj dobave bojnih letal Ukrajini navedel, da ta ne sme ogroziti varnosti Francije ali Evrope oziroma zaostriti ruske agresije proti Ukrajini.

“Danci in vzhodnoevropske države razmišljajo o tem,” je še dodal predsednik francoskega parlamentarnega odbora za obrambo. Namero dobave bojnih letal Ukrajini naj bi sicer izrazila tudi Nizozemska, navaja londonski časnik Evening Standard.

Nemški kancler Olaf Scholz je v sredo v govoru v bundestagu izključil možnost, da bi Nemčija Kijevu dobavila bojna letala ali v Ukrajino napotila kopensko vojsko. Kot je dejal, se Nemčija pri vojaški podpori Ukrajini ravna po načelu storiti, kar je treba, hkrati pa se izogniti stopnjevanju konflikta med Natom in Rusijo.

Nemčija, ZDA, Velika Britanija in nekatere druge države so ta teden Ukrajini obljubile dobavo bojnih tankov, za katere so v Kijevu dolgo prosili. Kmalu zatem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahodne zaveznice zaprosil tudi za rakete dolgega dosega in bojna letala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar