Madžarska “postavila ceno” za podporo sankcijam proti Rusiji

Svet 12. Maj. 202222:49
Delite:
Ruski plin: Gazprom
Foto: REUTERS/Wojciech Kardas

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je dejal, da Madžarska zahteva "rešitev glede stroškov", ki bi jih utrpela v primeru uvedbe sankcij proti Rusiji. Za popolno prepoved uvoza ruske nafte bi skupno potrebovali okrog 700 milijonov evrov, je dejal.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v intervjuju za španski časnik El Pais dejal, da Madžarska ne more podpreti predloga EU o prepovedi uvoza ruske surove nafte in rafiniranih goriv, ne da bi dosegla rešitev za stroške prilagoditve njene oskrbe z energijo in infrastrukture. Madžarski zunanji minister je menil tudi, da je treba upoštevati različne energetske razmere v državah EU. Madžarska je namreč zaradi svoje situacije z infrastrukturo odvisna od ruske nafte in plina, je poudaril.

“Naša rafinerija je zasnovana za rusko nafto. Za rafiniranje drugih vrst nafte bi morali vložiti od 500 do 550 milijonov evrov, kar bi trajalo približno štiri leta. Da bi nadomestili naftovod iz Rusije, bi morali povečati zmogljivost naftovoda v Jadranskem morju, kar bi pomenilo še 200 milijonov evrov, ne vemo pa, koliko časa bi to trajalo,” je dejal Szijjarto.

Poudaril je, da Madžarska ne more podpreti sedanjega svežnja sankcij, če Bruselj ne bo ponudil rešitve. Madžarska se je namreč uprla prepovedi uvoza ruske nafte, kar je predlagala Evropska komisija, za sprejem novega paketa sankcij pa je soglasje članic nujno.

V Bruslju medtem razmišljajo, ali naj Madžarski več sredstev zagotovijo v okviru nove energetske strategije, ki bo objavljena prihodnji teden. Vendar pa je v sredo več držav EU izrazilo pomisleke glede tovrstne odškodnine za Madžarsko. Szijjarto je sicer zanikal kakršno koli povezavo med razpravami o prepovedi uvoza ruske nafte in še vedno trajajočim sporom med EU in Budimpešto zaradi kršenja standardov vladavine prava v državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar