Med redkimi tujimi bankami v Rusiji še posluje banka v lasti PPF

Gospodarstvo 04. Mar 202222:39 > 22:40
Ruski bankomati
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

EU v sodelovanju s partnericami pripravlja nov sveženj sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, ki bi lahko vključeval izključitev še več ruskih bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell po izrednem zasedanju zunanjih ministrov unije. HomeCredit Bank, ki je v lasti češke skupine PPF, na svoji spletni strani obvešča svoje uporabnike, da njene poslovalnice v Rusiji normalno poslujejo naprej, vključno z dvigi denarja.

Ker naj bi po napovedih Josepa Borella na seznam za izključitev iz sistema Switft prišlo še več ruskih bank, za zdaj jih je sedem, Sberbank pa zaradi plačil ruskega plina ni med njimi, je v Rusiji skrb med ljudmi vse večja. Medtem je HomeCredit Bank Russia, ki je v lasti češke skupine PPF (natančneje njenega sklada s sedežem na Nizozemskem), na spletni strani svoje komitente obvestila, da njene poslovalnice v Rusiji normalno poslujejo naprej, vključno z dvigi denarja.

EU po Borrellovih besedah razmišlja o tem, katere sankcije bi še lahko sprejela, in lahko gre še globlje pri finančnih sankcijah. Predvsem pa je bistveno, da se učinkovito izvede, kar je bilo doslej dogovorjeno, je izpostavil. To je poudaril tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. Slovenija po ministrovih besedah podpira nadaljnje sankcije in natančen pregled že sprejetih sankcij s ciljem zaprtja morebitnih vrzeli, tako da ne bi bilo dvojnih državljanov ali da ne bi ruska letala, registrirana v Evropi, še vedno prosto letela po uniji.

Logar je s tem ciljem predlagal oblikovanje posebne skupine, ki bi se ukvarjala s sankcijami, z usklajevanjem in iskanjem rešitev za zapolnitev vrzeli, ki se pojavljajo, je povedal v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. O možnosti razširitve sankcij v povezavi s Swiftom je Logar povedal, da bo Evropska komisija pripravila analizo učinkovitosti sankcij in da so bili danes predstavljeni konkretni predlogi, katere banke naj se še izključi iz tega sistema. Ta razprava se sedaj vrača na tehnično raven, kmalu naj bi o tem znova razpravljali ministri.

EU je v odziv na ruski napad na Ukrajino za zdaj iz Swifta izključila sedem ruskih bank, med njimi drugo največjo VTB. Ukrep ne vključuje ključnih ruskih bank Sberbank in Gazprombank, preko katerih poteka plačevanje ruskega plina in nafte, ker članice unije skrbi, da bi lahko to privedlo do zvišanja že tako visokih cen energije. Logar je ob tem izpostavil, da so on in še nekateri ministri danes jasno opozorili, da bodo, dokler bo odvisnost EU od ruskega plina, premoga in nafte tako velika, s kupovanjem energentov financirali vojno Rusije v Ukrajini. Nujni naslednji korak je tako zmanjševanje odvisnosti od energentov, je izpostavil.

Komentari

Vaš komentar