Kljub prazniku se obstreljevanje nadaljuje

Svet 07. Jan 202314:552 komentarja
Obstreljevanje Ukrajine
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Kljub napovedani prekinitvi ognja med Rusijo in Ukrajino se obstreljevanje nadaljuje. Moskva vztraja, da so ukrajinske enote tiste, ki obstreljujejo njihove položaje, Kijev pa trdi ravno obratno.

Moskva vztraja, da spoštuje prekinitev ognja ob pravoslavnem božiču v Ukrajini, in pravi, da ukrajinske enote obstreljujejo njihove položaje.

“Kljub temu da ukrajinske oborožene sile obstreljujejo naselja in ruske položaje, se bo uresničevanje razglašene prekinitve ognja nadaljevalo,” je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Kot sicer dodajajo, je ruska vojska v zadnjih 24 urah odbila več napadov ukrajinske vojske na vzhodu Ukrajine. Spopadi naj bi potekali na območju Donecka, Hersona in Zaporožja.

Ukrajinska stran medtem navaja, da je ruska vojska tista, ki nadaljuje obstreljevanje. Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da je Rusija v zadnjih 24 urah izvedla en raketni napad in iz raketometov izstrelila 20 izstrelkov. Oblasti so poleg tega poročale o dveh ubitih in 13 ranjenih v Bahmutu, ruske enote pa naj bi poleg tega obstreljevale tudi Herson na jugu.

Novinarji francoske tiskovne agencije AFP v mestu Časiv Jar južno od Bahmuta na frontni črti poročajo, da je bilo večji del današnjega dopoldneva slišati težko topništvo. O obstreljevanju v Bahmutu so poročali že v petek, po uradnem začetku ustavitve napadov, naj pa bi bilo to manj intenzivno kot v predhodnih dneh.

Enostransko prekinitev ognja je na predvečer in današnji dan pravoslavnega božiča po pozivu patriarha Kirila odredil ruski predsednik Vladimir Putin. Kot smo poročali, je Kijev potezo zavrnil kot propagando in taktiko ruske strani, da bi pridobi čas za premestitev svojih sil in okrepitev obrambe.

Od začetka ruske ofenzive v Ukrajini februarja lani je bilo sicer ubitih že na tisoče civilistov, od jeseni dalje pa ruska vojska po več neuspehih na bojišču obstreljuje predvsem kritično energetsko infrastrukturo. Zaradi tega so številni Ukrajinci sredi zime občasno ali trajno brez ogrevanja, elektrike in oskrbe z vodo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar