Po dobavi tankov Ukrajini mirovna pogajanja za Rusijo “nesmiselna”

Svet 30. Jan 202309:39 > 13:227 komentarjev
ameriški tank M1A1 Abrams
PROFIMEDIA

Četudi sta tako ukrajinska kot ruska stran v preteklosti že namignili, da sta odprti za pogajanja, je nedavna dobava tankov Ukrajini to, vsaj za Ruse, močno otežila. Namestnik ruskega zunanjega ministra je načrtovane dobave bojnih tankov namreč označil za "zelo uničujoč korak", zaradi katerega bi bila mirovna pogajanja z Ukrajino nesmiselna. Nemški kancler Olaf Scholz je medtem sporočil, da Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal in poudaril, da Nemčija ne bo dovolila, da bi se vojna v Ukrajini razplamtela v konflikt med Rusijo in Natom.

Zaradi odločitve Zahoda, da Kijevu dobavi sodobne bojne tanke, bi bila mirovna pogajanja z Ukrajino nesmiselna, je danes izjavil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Napoved dobave tankov iz ZDA, Nemčije, Velike Britanije in drugih zahodnih držav je ob tem označil za “zelo uničujoč korak”, ki služi le zaostrovanju vojne.

Sergej Rjabkov
PROFIMEDIA

V pogovoru za rusko državno tiskovno agencijo Ria Novosti je Rjabkov navedel že znane utemeljitve Moskve za napad na Ukrajino, češ da vlada v Kijevu ogroža “varnostne interese” Rusije ter da preganja etnične Ruse in rusko govoreče prebivalce na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra se zaradi načrtovanih dobav bojnih tankov Ukrajini nima smisla pogovarjati s pogajalci iz Kijeva ali njihovimi “marionetnimi gospodarji” na Zahodu.

Ruski in ukrajinski uradniki so sicer že večkrat namignili, da so odprti za mirovna pogajanja. Vendar nič ne kaže, da bi do teh lahko kmalu prišlo, saj vsaka stran postavlja zahteve, ki so za drugo nesprejemljive.

Minuli teden so kmalu po tem, ko je Nemčija odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini in se zavezala, da ji jih bo tudi sama dostavila 14, iz Kremlja sporočili, da ta odločitev kaže na neposredno vpletenost Zahoda v vojno in da pogovori med državama zdaj niso več mogoči.

Dobavo tankov Kijevu so sicer napovedale še Poljska, Finska, Španija, Norveška in Kanada. ZDA so medtem napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 abrams, Velika Britanija pa bo ukrajinskim silam poslala 14 bojnih tankov challenger 2.

Nemških bojnih letal Ukrajina ne bo dobila

Nemčija ne bo dovolila, da bi se vojna v Ukrajini razplamtela v konflikt med Rusijo in Natom, je v nedeljo zvečer med obiskom v Čilu dejal nemški kancler Olaf Scholz in zatrdil, da Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Prispevali smo k temu, da se konflikt ne bi zaostril, saj bi to imelo resne posledice za ves svet, na primer vodilo bi v vojno med Rusijo in državami Nata (…) Prizadevali smo si, doslej nam je uspelo in tako bo tudi v prihodnje,” je dejal Scholz.

“Nobena država ne podpira Ukrajine bolj kot Nemčija,” je poudaril nemški kancler in spomnil, da je Nemčija “tako kot druge države podpirala Ukrajino s finančno, humanitarno in vojaško pomočjo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Gre za podporo Ukrajini, za resno razpravo, da bi sprejeli odločitve, ki jih je treba sprejeti, in to ne sme biti vojna za to, kdo bo poslal največ orožja,” je poudaril.

Potem ko je Nemčija minuli teden odobrila dobavo težkih bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Berlin pozval, naj Kijevu pošlje tudi bojna letala in rakete dolgega dosega. Razprava o tem je po besedah Scholza veliko prezgodnja.

“Nenavadno je, da se ta razprava odvija,” je dejal na novinarski konferenci v čilski prestolnici Santiago de Chile in dodal, da se mora razprava o tako pomembnem vprašanju, kot je dobava orožja, osredotočiti na racionalne razloge, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minuli teden so britanski mediji poročali, da dobave bojnih letal Ukrajini ne izključuje Francija. Med obiskom v Londonu je predsednik odbora za obrambo francoskega parlamenta Thomas Gassilloud dejal, da mora Pariz “pustiti odprta vsa vrata” in da bo več znanega v prihodnjih tednih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar