Pulitzerjevo nagrado za javno službo prejel Washington Post

Svet 10. Maj. 202220:29 > 20:302 komentarja
Delite:
Novinarstvo
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Podeljene so Pulitzerjeve nagrade, ki veljajo za najprestižnejše novinarske nagrade v ZDA in tudi v svetu. Nagrado za javno službo je dobil časopis Washington Post za poročanje o napadu na ameriški kongres. Posebno priznanje so prejeli novinarji v Ukrajini, to nagrado so lansko leto prejeli afganistanski novinarji.

Najbolj prestižno Pulitzerjevo nagrado za javno službo je letos dobil časopis Washington Post za poročanje o napadu privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja lani. Lanskoletni zmagovalec nagrade za javno službo New York Times (pandemija koronavirusa) je tokrat dobil Pulitzerjevo nagrado za mednarodno poročanje in sicer za poročanje o civilnih žrtvah ameriških zračnih napadov v Siriji, Iraku in Afganistanu.

Nagrado za raziskovalno novinarstvo je dobil časopis Tampa Bay Times za poročanje o tovarni, ki je zastrupljala okolje s svincem, Miami Herald, prav tako s Floride, pa je dobil Pulitzerja za najnovejše novice za poročanje o tragični zrušitvi stanovanjske zgradbe v Miamiju.

Pulitzerjeve nagrade, ki jih podeljuje sklad pri univerzi Columbia v New Yorku, veljajo za najbolj prestižne novinarske nagrade v ZDA in tudi v svetu. Podeljujejo se v 15 novinarskih in sedmih umetniških kategorijah. Letošnje nagrade so za delo, opravljeno v letu 2021. Zmagovalec nagrade za javno službo dobi zlato medaljo, zmagovalci ostalih kategorij pa denarno nagrado v višini 15.000 dolarjev.

Nagrajene tudi fotografije napada na kongres

Washington Post je bil le eden od svetovnih medijev, ki so šokirano poročali o dogajanju v središču zahodne demokracije, ki je 6. januarja lani spominjalo na tako imenovane banana republike, kjer se vladajoči ne morejo sprijazniti s porazom na demokratičnih volitvah. Pulitzerjevo nagrado za najnovejšo fotografijo je dobilo tudi podjetje Getty Images za fotografije o napadu na kongres. Časopis je izčrpno poročal o številnih težavah in pomanjkljivostih političnega sistema ter varnosti pred, med in po napadu na svojem lastnem dvorišču. Pokrivanje poskusa vstaje Trumpovcev je dobilo tudi eno od dveh podeljenih nagrad za nosilno fotografijo.

Afganistan je prinesel nagrado Los Angeles Timesu za najnovejšo fotografijo v času padca Kabula, ko so prestolnico med ameriškim umikom zavzeli talibani.

New York Times je dobil nagrado še za nacionalno poročanje za serijo člankov o smrtonosnih prometnih kontrolah v ZDA predvsem, ko temnopolte voznike ustavljajo beli policisti.

Chicago Tribune in Združenje za boljšo vlado sta prejela Pulitzerjevo nagrado za lokalne novice za poročanje o pomanjkanju inšpekcij oziroma uveljavljanju varnostnih protipožarnih standardov v Chicagu.

Nagrada za nosilno fotografijo je pripadla ekipi Reutersa za fotografije o davku pandemije covida-19 v Indiji. Nagrado v najnovejši kategoriji od leta 2020 – tonsko poročanje – pa sta dobila Futuro Media in PRX za poročanje o vrnitvi moškega v družbo potem, ko je bil 30 let v zaporu.

indija
Foto : Danish Siddiqui/REUTERS

Posebno priznanje prejeli novinarji v Ukrajini

Sklad za Pulitzerjeve nagrade je tokrat izdal tudi posebno priznanje vsem novinarjem v Ukrajini zaradi poguma, vztrajnosti in zaveze pri poročanju o ruski invaziji na njihovo državo. Lanska posebna nagrada je bila podeljena novinarjem Afganistana, ki so tvegali življenja pri poročanju iz svoje uničene države.

Od začetka invazije 24. februarja je bilo v Ukrajini ubitih najmanj sedem novinarjev, trije izmed njih so bili Ukrajinci. Ko se je začela vojna, so se ukrajinski novinarji čez noč znašli v središču največje zgodbe na svetu, čez noč so postali vojni dopisniki, piše Guardian. Redakcije si večinoma niso zmogle privoščiti, da bi za novinarje kupile zaščitno opremo in jih za njihovo delo plačale. Spletno oglaševanje, ki za številne medije predstavlja pomemben vir dohodka, se je namreč čez noč ustavilo. Pri nabavi zaščitne opreme za novinarje pomaga sklad 24.02 zdaj nabavil 150 jopičev in čelad ter kompletov za prvo pomoč, novinarje pa usposablja tudi za nudenje prve pomoči.

mediji
Foto : Serhii Nuzhnenko/REUTERS

Nagrajena tudi zgodba o tem, kako deluje vesoljski teleskop Webb

Salamishah Tillet je New York Timesu prinesla še nagrado za kritiko za pisanje o rasi v umetnosti in kulturi v ZDA, Andrea Elliott pa je istemu časopisu zagotovila še nagrado za stvarno literaturo za knjigo Nevidni otrok: revščina, preživetje in upanje v ameriškem mestu.

Novinarji revije Quanta so dobili nagrado za razlagalno novinarstvo za razlago o tem, kako deluje vesoljski teleskop Webb.

Nagrada za nosilno zgodbo je šla Jennifer Senior (The Atlantic) za portret družine, ki se 20 let kasneje sooča z izgubo v terorističnem napadu 11. septembra 2001, in Melindi Henneberger (Kansas City Starr) za kolumne o spolnih zločinih upokojenega policista.

Nagrado za uredniški komentar so dobili Lisa Falkenberg, Michael Lindenberger, Joe Holley in Luis Carrasco (Houston Chronicle) za poročanje o republikanskih taktikah za zmanjšanje volilne udeležbe, zavračanje izmišljotine o volilnih prevarah in zagovarjanje smiselnih volilnih reform.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar