Rusija bo ustavila dobavo elektrike Finski

Svet 13. Maj. 202218:44 > 18:46
Delite:
Finska, Rusija
Foto: PROFIMEDIA

Rusija bo v soboto začasno prekinila dobavo električne energije Finski. Odločitev Rusije prihaja dan po tem, ko sta finski predsednik in premierka podprla vstop Finske v Nato, a menda ni povezana s tem. Razlog za prekinjeno dobavo naj bi bile težave pri prejemanju plačil.

Rusija bo v soboto ustavila dobavo elektrike Finski, so danes sporočili v finski podružnici ruskega državnega energetskega holdinga Inter RAO. Novico so potrdili pri finskem operaterju električnega omrežja Fingrid, poroča ruska tiskovna agencija Tass. “Prisiljeni smo ustaviti uvoz elektrike od 14. maja dalje,” so zapisali pri RAO Nordic. Pri podružnici so še dodali, da so to odločitev sprejeli zaradi težav pri prejemanju plačil za uvoženo elektriko iz Rusije.

Pri Fingrid so v izjavi za javnost zapisali, da bodo nadomestili izpad ruskih dobav elektrike s povečanim uvozom iz Švedske in Norveške ter z večjo samozadostnostjo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer danes zanikal četrtkovo poročanje nekaterih finskih medijev, da naj bi rusko energetsko podjetje Gazprom v odziv na finsko približevanje Natu ustavilo dobavo plina tej nordijski državi. “Gazprom dobavlja plin več porabnikom v Evropi, vključno z državami članicami Nata,” je dejal Peskov in poročanja finskih medijev označil za “časopisno raco”, navaja Tass.

Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta v četrtek podprla članstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu. Uradno odločitev o tem naj bi Finska objavila v nedeljo.

Finska ima z Rusijo 1.300 kilometrov dolgo kopensko mejo, njeno politično in javno mnenje pa se je dramatično spremenilo v prid članstva, potem ko je Rusija 24. februarja sprožila invazijo v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar