Rusija odredila evakuacijo območij v bližini Zaporožja: “Vlada nora panika”

Svet 07. Maj 202312:25 4 komentarji
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Po poročanju ruskih oblasti so ukrajinske sile ponoči nad Sevastopol poslale več kot deset dronov, od tega naj bi ruske sile dva sestrelile nad morjem, eden pa je po izgubi nadzora padel v gozd. Ruske oblasti na zasedenih ozemljih na jugu Ukrajine so odredile evakuacijo družin z otroki, starejših ljudi, invalidov in bolnikov s fronte v bližini Zaporožja. Kot razlog navajajo "okrepljeno obstreljevanje naselij z ukrajinske strani".

Ruske oblasti na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, so danes sporočile, da so njene sile minulo noč odbile ukrajinski napad z brezpilotnimi letali na mesto Sevastopol. Guverner tega pristaniškega mesta, kjer je sedež ruske črnomorske flote, je povedal, da jih je ponoči napadlo več dronov.

“Enote protiletalske obrambe in elektronskega bojevanja so odbile nov napad,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal guverner Mihail Razvožajev. “Nobena infrastruktura v mestu ni bila poškodovana,” je dodal guverner. To je zadnji v vrsti domnevnih ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letali in poskusov sabotaže pred praznovanjem dneva zmage 9. maja in pričakovano ukrajinsko ofenzivo.

V soboto je Rusija sicer sporočila, da so njene sile nad polotokom Krim sestrelile ukrajinsko raketo. V torek zvečer pa naj bi sestrelile dva ukrajinska brezpilotna letalnika, ki naj bi poskušala napasti Kremelj. Moskva je ob tem obtožila Kijev poskusa atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina, kar na ukrajinski strani zavračajo. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je ocenil, da je napad “zrežirala” Moskva kot pripravo na obsežen napad na Ukrajino.

Bliža se 9. maj oziroma dan zmage, ki ima poseben pomen tudi za Rusijo.  V Rusiji 9. maja namreč obeležujejo dan zmage nad nacisti leta 1945. Ta dan običajno mine v znamenju vojaške parade v Moskvi, ruski voditelji pa tradicionalno stojijo na grobu Vladimirja Lenina na Rdečem trgu in jo spremljajo.

Pripadniki ruske mornarice
Alexey Pavlishak/REUTERS

Moskva Wagnerju obljubila več streliva

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes povedal, da je po grožnji z umikom njegovih mož s položajev v ukrajinskem mestu Bahmut prejel od ruske vojske “obljubo” za več streliva. “Obljubili so, da nam bodo dali vse strelivo in oborožitev, ki jo potrebujemo za nadaljevanje operacij,” je dejal.

Prigožin je v petek zagrozil, da bo do srede umaknil svoje sile iz Bahmuta, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, zaradi pomanjkanja streliva. Danes je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da ima zagotovilo, da bo borcem na območju Bahmuta “zagotovljeno vse potrebno”.

Prigožin je sicer že konec aprila ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja prisiljen umakniti del svojih enot. V preteklih mesecih je večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju “pošastno birokracijo” v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil.

Skupina Wagner je vodila večmesečni ruski napad na Bahmut in skoraj zavzela mesto v najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske ofenzive na Ukrajino. Pri tem je prišlo do izraza rivalstvo med to najemniško skupino in rusko redno vojsko. Prigožin je danes povedal, da bo “vse odločitve” v zvezi z nadaljnjimi operacijami enot Wagner sprejel general Sergej Surovikin. Ta vojaški veteran, ki slovi kot neusmiljen in ga v skupini Wagner občudujejo, je bil oktobra lani imenovan za poveljnika ruskih sil v Ukrajini. Tri mesece kasneje ga je na položaju nadomestil Valerij Gerasimov, do katerega je Prigožin kritičen. Surovikin je zdaj eden od namestnikov Gerasimova.

Wagner
Sputnik/PROFIMEDIA

Vlada “nora panika in nore kolone”

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je ob tem opozoril, da so razmere na območju ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje vedno bolj nepredvidljive in zato nevarne. “Zelo sem zaskrbljen zaradi zelo resničnih jedrskih varnostnih tveganj, ki pretijo elektrarni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil Grossi. Pred tem je že večkrat izrazil zaskrbljenost nad varnostjo nuklearke Zaporožje na jugu Ukrajine.

Oblasti, ki jih je na zasedenih ozemljih na jugu Ukrajine nastavila Rusija, so v petek odredile evakuacijo družin z otroki, starejših ljudi, invalidov in bolnikov s fronte na območju. Evakuacija naj bi zajela 18 krajev, med njimi tudi Energodar, kjer se nahaja nuklearka v Zaporožju. Kot razlog za evakuacijo navajajo okrepljeno obstreljevanje naselij z ukrajinske strani.

Osebje jedrske elektrarne sicer ostaja na svojih mestih, vendar pa so strokovnjaki IAEA po navedbah Grossija “prejeli informacije, da se je začela napovedana evakuacija prebivalcev iz mesta Energodar, kjer živi večina osebja elektrarne, in pozorno spremljajo položaj glede morebitnega vpliva na jedrsko varnost”.

Do evakuacije prihaja v luči večmesečnih priprav Ukrajine na protiofenzivo, namenjeno ponovnemu prevzemu nadzora nad ozemljem, ki so ga na vzhodu in jugu države zavzele ruske sile.

Župan mesta Melitopol Ivan Fedorov, ki se nahaja v regiji Zaporožje, se je pritožil nad hitrostjo evakuacije. Na omrežju Telegram je objavil fotografije z nadzorne točke med Melitopolom in Krimom in zapisal, da vladajo “nora panika in nič manj nore kolone”. Avtobusi naj bi od petka odvažali ljudi na 20 ali 30 minut. “Napovedana delna evakuacija teče prehitro in obstaja možnost, da se pripravljajo na provokacije in se (zato) osredotočajo na civiliste,” je zapisal Fedorov.

Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

Incident nad Črnim morjem

Rusko bojno letalo se je sicer v petek nevarno približalo poljskemu letalu, ki je patruljiralo za evropsko agencijo za varovanje meja Frontex nad Črnim morjem. Ob tem so piloti začasno izgubili nadzor nad letalom, so danes sporočili iz Varšave.

Rusko plovilo po navedbah poljske obmejne službe ni vzpostavilo radijskega stika, preden je izvedlo “agresivne in nevarne manevre, s tem ko se je trikrat približalo mejnemu nadzornemu letalu brez upoštevanja potrebne varnostne razdalje”. Poljsko letalo je doživelo veliko turbulenco in posadka je začasno “izgubila nadzor nad letalom in višino”, piše v sporočilu iz Varšave.

Po teh navedbah je rusko letalo letelo tik pred nosom poljskega letala in mu prekrižalo pot na razdalji “okoli pet metrov”, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Incident je prvo prijavilo romunsko ministrstvo za obrambo, ki je ob tem obsodilo “agresivno in nevarno” vedenje Moskve. Zapisali so, da je bilo poljsko letalo takrat na rutinski patrulji Frontexa in romunske obmejne policije.

Po incidentu je poljsko letalo varno pristalo v Romuniji. Incident se je po navedbah romunskega obrambnega ministrstva zgodil “v mednarodnem zračnem prostoru nad Črnim morjem”, okoli 60 kilometrov vzhodno od romunskega zračnega prostora. “Incident je še en dokaz provokativnega pristopa Rusije v Črnem morju,” so še povedali v Bukarešti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (4)

Prikaži vse komentarje