Rusija zahteva pojasnila IAEA glede poročila o Zaporožju

Svet 07. Sep 202210:06 3 komentarji
IAEA v Zaporožju
PROFIMEDIA

Rusija je od Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) zahtevala "pojasnila" glede njenega poročila o ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje. IAEA je sicer v poročilu pozvala k vzpostavitvi demilitariziranega območja na območju nuklearke, kar so v Kijevu pozdravili, medtem ko so v Moskvi precej zadržani.

“Pridobiti moramo dodatna pojasnila, saj poročilo vsebuje vrsto odprtih vprašanj. Ne bom jih našteval, a generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) smo zaprosili za pojasnila,” je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Veleposlanik Rusije pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je sicer v torek, ko je prvi mož IAEA Rafael Grossi v Varnostnem svetu ZN predstavil poročilo, pripravljeno po nedavnem obisku v Zaporožju, izrazil obžalovanje, ker poročilo odgovornosti za obstreljevanje nuklearke ne pripisuje neposredno Kijevu. Tiskovna predstavnica Lavrova Marija Zaharova pa je danes v izjavi za tiskovno agencijo RIA Novosti Zahod obtožila, da izvaja pritisk na IAEA.

Nuklearka v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, že v začetku marca pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal, potem ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje Rusija in Ukrajina stalno prelagata druga na drugo.

Po dolgotrajnih pogajanjih je IAEA s Kijevom in Moskvo nedavno dosegla dogovor o obisku nuklearke. Pod vodstvom Grossija so nato strokovnjaki agencije minuli teden dejansko obiskali Zaporožje, dva od njih pa naj bi zdaj tam ostala za stalno.

Grossi je že med samim obiskom sporočil, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena. Po vrnitvi je nato IAEA pripravila poročilo, v katerem je pozvala k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke. Temu pozivu se je v torek na seji VS ZN pridružil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki k temu že dlje časa glasno poziva, je poziv k vzpostavitvi demilitariziranega območja v torek nemudoma pozdravil in obljubil sodelovanje Kijeva pri tem.

Grossi je sicer v torek za ameriško televizijo CNN glede krivde za napade na Zaporožje pojasnil, da odgovora na vprašanje, kdo je odgovoren zanje, nima. “Ne, to ni v moji pristojnosti,” je dejal in pojasnil, da IAEA nima niti mandata niti kapacitet, da bi kakorkoli posegala v vojaško sfero, kamor spada tudi identificiranje odgovornih za obstreljevanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (3)

Prikaži vse komentarje