Ruski novinarki, ki je protestirala proti vojni, grozi 10 let zapora

Svet 10. Avg 202220:352 komentarja
Delite:
Marina Ovsjanikova
Foto: REUTERS TV via REUTERS

Ruske oblasti so danes pridržale nekdanjo novinarko državne televizije Marino Ovsjanikovo in jo obtožile širjenja lažnih informacij o ruski vojski, zaradi česar ji grozi zaporna kazen do deset let zapora, je sporočil njen odvetnik. Ovsjanikova je širši javnosti postala znana marca, ko je prekinila televizijsko oddajo in protestirala proti vojni.

Preiskovalci so proti Marini Ovsjanikovi danes uvedli kazensko preiskavo, potem ko je sredi julija v bližini Kremlja pripravila protivojni protest, fotografije protesta pa objavila na svojem kanalu na Telegramu.

Takrat je v rokah držala napis, na katerem je ruskega predsednika Vladimirja Putina označila za morilca, ruske vojake pa za “fašiste”. Zatrdila je, da je v Ukrajini umrlo 352 otrok, na tleh pred njo pa so ležale tri lutke z rdečo barvo na obrazih in oblačilih.

Njen odvetnik Dmitri Zahvatov je za francosko tiskovno agencijo AFP danes potrdil, da so proti Ovsjanikovi uvedli kazensko preiskavo. Povedal je, da je obtožena širjenja informacij o ruskih oboroženih silah, ki jih je vlada označila za lažne, in bo noč preživela v preiskovalnem priporu.

Ovsjanikova je prek Telegrama danes zjutraj sporočila, da je deset pripadnikov policije ob 6. uri po krajevnem času vdrlo v njen dom in ga preiskalo, preden so jo odpeljali, še navaja AFP.

Ovsjanikova, ki je bila rojena v Ukrajini, je širši javnosti postala znana marca, potem ko je prekinila informativno oddajo na ruski državni televiziji, da bi protestirala proti vojni v Ukrajini. Zaradi nasprotovanja ruski invaziji v Ukrajini je bila že nekajkrat aretirana in tudi denarno kaznovana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar