Satelitski posnetek kaže na množično grobišče v Buči

Svet 04. Apr 202212:11 > 14:402 komentarja
Buča,
Foto: Maxar Technologies/REUTERS

Prizori iz ukrajinskega mesta Buča še vedno pretresajo. Po umiku ruskih vojaških enot so na ulicah in v zgradbah našli številne ubite civiliste. Fotografije so lahko dokaz, da ruska vojska v Ukrajini pobija tudi civilno prebivalstvo, kar je vojni zločin. V mednarodni skupnosti se že vrstijo pozivi za dodatne sankcije proti Rusiji ter za preiskave morebitnih vojnih zločinov. Najbolj nazornih fotografij ne objavljamo, opozarjamo pa, da so tudi druge zelo pretresljive.

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je v nedeljo sporočila, da so na območjih širše kijevske regije, s katerih so se Rusi umaknili, doslej našli 419 trupel civilistov.

Podžupan Buče Taras Šapravski je za Reuters dejal, da je pri 50 umrlih šlo za izvensodne poboje ruskih sil. Po njegovih podatkih so po ruskem umiku našli 300 mrtvih, pri 50 naj bi šlo za eksekucije, ostali pa naj bi umrli v nepojasnjenih okoliščinah.

Pozor, fotografije so nazorne
N1

Reuters opozarja, da teh številk ni mogoče neodvisno preveriti. Njihovi poročevalci so videli tri ustreljene moške, s strelno rano na čelu in opeklinami po obrazu, ki kažejo na strel iz bližine. Vsi trije so bili v civilnih oblačilih, njihove roke pa so bile zvezane z belo ruto, ki so jo morali prebivalci Buče nositi med rusko okupacijo.

Poleg številnih krutih fotografij trupel, ki so ležala po ulicah mesta, so danes v javnost prišli satelitski posnetki podjetja Maxar Technologies, ki kažejo, da je ob cerkvi Svetega Andreja v mestu množično grobišče.

Ulice Buče so posejane z neeksplodiranim orožjem. Z asfalta štrlijo rakete, prebivalci opozarjajo na mine, minske pasti in neeksplodirane izstrelke, še poroča Reuters.

buča buča
Foto: Zohra Bensemra/REUTERS
Trupla civilistov v Buči Trupla civilistov v Buči
Foto: REUTERS/Zohra Bensemra
Trupla civilistov v Buči Trupla civilistov v Buči
Foto: REUTERS/Zohra Bensemra
Vojna v Ukrajini, Buča Vojna v Ukrajini, Buča
Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak
buča buča
Foto: Profimedia

Iz Evrope se danes vrstijo obsodbe pobojev civilistov v Ukrajini. Trditvi, da se je v Buči zgodil genocid, ki jo je v nedeljo podal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, sta se pridružila tudi poljski premier Mateusz Morawiecki in španski premier Pedro Sanchez. Oba se zavzemata za začetek preiskave in za to, da bodo tisti, ki so zagrešili vojne zločine, za njih odgovarjali.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da v Ukrajini obstajajo znaki vojnih zločinov. Pozval je še k nadaljnjim korakom v smeri zaostritve sankcij proti Rusiji na ravni EU, ki bi po njegovih besedah lahko bile usmerjene proti ruski naftni in premogovniški industriji. Dodal je, da bo Francija v prihodnjih dneh te ukrepe uskladila s svojimi partnericami v EU, zlasti z Nemčijo.

Grozodejstva ruskih oboroženih sil v mestu Buča in drugih ukrajinskih mestih je ostro obsodila tudi Evropska unija. Storilci vojnih zločinov in drugih hudih kršitev ter odgovorni vladni in vojaški voditelji bodo za svoja dejanja odgovarjali, so sporočili iz urada visokega zunanjega predstavnika EU.

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je dejala, da je treba vsa trupla iz mesta Buča izkopati in identificirati ter tako zagotoviti preiskavo morebitnih vojnih zločinov. V izjavi je izrazila zgroženost nad podobami mrtvih civilistov na ulicah Buče.

Kremelj vse očitke zavrača in trdi, da njegovi vojaki niso bili nasilni do prebivalcev Buče.

Komentari

Vaš komentar