SDS bi Rusijo označila za državo, ki podpira terorizem. Odzval se je Golob

Slovenija 21. Feb 202309:30 > 20:27 39 komentarjev
Robert Golob
PROFIMEDIA

V največji opozicijski stranki SDS menijo, da bi morala Slovenija po vzoru Evropskega parlamenta in parlamentov številnih drugih držav sprejeti resolucijo, s katero bi Rusijo označila kot državo, ki podpira terorizem. Vsebino resolucije je podrobno predstavil predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da z resolucijo dejansko želijo pomagati vladni koaliciji. Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na resolucijo odzvala, da vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda. "Vsako neusklajeno politično dejanje je nepotrebno in neumestno," pa je v odzivu dejal Robert Golob.

Čez tri dni, 24. februarja, bo minilo natančno eno leto, odkar je Rusija sprožila vojaško ofenzivo v Ukrajini. Čeprav so bili v Kremlju prepričani, da bo posebna vojaška operacija, kot jo je ob začetku poimenoval Vladimir Putin, trajala le nekaj dni, so Rusi naleteli na srdit odpor Ukrajincev, ki jih z orožjem in tehnologijo podpirajo številne države Zahoda.

Ob skorajšnji obletnici vojne v največji opozicijski stranki SDS predlagajo, da državni zbor po vzoru Evropskega parlamenta in številnih drugih držav sprejme resolucijo o priznanju Ruske federacije kot države, ki podpira terorizem. “V teh dneh bo minilo leto dni, odkar je Rusija začela vojaško agresijo. Ko spremljamo rusko agresijo v Ukrajini, spremljamo tudi najhujšo humanitarno krizo, obenem pa smo polni občudovanja do ukrajinskega naroda, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino,” so zapisali v SDS. Podrobnosti predlagane resolucije bo na novinarski konferenci predstavil predsednik SDS Janez Janša.

V SDS so bili v zadnjih mesecih večkrat kritični do potez slovenske vlade glede dogajanja v Ukrajini, prav tako so bili kritični tudi do vladnih stališč do vojne v Ukrajini in ukrajinske zahteve po članstvu v zvezi Nato. Pred meseci so v SDS dejali, da se Slovenija na razmere odziva preveč mlačno in da je ena od redkih novih držav članic zveze Nato, ki ukrajinskega članstva v zavezništvu ni javno in odločno podprla.

Janez Janša je na tiskovni konferenci dejal, da so v SDS resolucijo o uvrstitvi Ruske federacije med države, ki podpirajo mednarodni terorizem, predlagali, ker tega ni storila vladna koalicija, na to potezo pa so čakali že od lanskega oktobra. “Takrat je namreč parlamentarna skupščina Sveta Evrope, ki je širša politična skupina kot Evropska unija, sprejela podobno resolucijo. Slovenija je takrat to podprla, novembra lani pa je podobno resolucijo sprejela tudi Unija. Pričakovali smo, da bo tudi Slovenija sprejela takšno resolucijo in tako sledila številnim evropskim državam,” je dejal Janša.

Po mnenju Janše namreč obstaja na desetine razlogov, ki v skladu z mednarodnimi akti argumentirajo uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo mednarodni terorizem. V predlagani resoluciji so tako našteti vi akti številnih mednarodnih organizacij – OZN, Sveta Evrope, Evropske Unije. Janša je izpostavil, da Rusija za potrebe boja uporablja tudi plačance skupine Wagner, ob tem pa opozoril, da ruska vojska skupaj s plačanci izvaja zločine zoper človeštvo.

“Udari ruske vojske na infrastrukturne objekte energetske narave, ki služijo predvsem civilnemu prebivalstvu, povzroča posredno na tisoče smrti in ogromno troplenja. Ravnanje z vojnimi ujetniki je v nasprotju z ženevsko konvencijo, dogajajo se kraje otrtrok,” je poudaril predsednik SDS.

Po njegovem mnenju in mnenju poslanske skupine SDS je zato skrajni čas, da se tudi Slovenija s to resolucijo pridruži tistim državam, ki so se pridružile resolucijam Sveta Evrope in Evropskega parlamenta. “S to resolucijo apeliramo tudi na vlado, da podoben akt sprejme tudi izvršilna oblast in da znotraj tega Slovenija okrepi politično, humanitarno, gospodarsko in vojaško pomoč Ukrajini,” je dodal.

Prvak SDS je poudaril, da želijo z vloženo resolucijo pomagati vladni koaliciji, da ta ne zatava še bolj v svojih “zmedenih izjavah”, saj ta po njegovih besedah enkrat trdi, da Slovenija Ukrajini več ne bo pomagala, nato pa čez nekaj dni pravi, da bo naša država Ukrajini pomagala z orožjem. “Tukaj ni vmesne strani. Ali podpiraš rusko agresijo ali pa podpiraš pravičen boj Ukrajincev za svobodo in ozemeljsko celovitost,” je poudaril Janša.

Na vprašanje, ali so si v SDS že zagotovili podporo resoluciji tudi s strani ostalih parlamentarnih strank, pa je Janša odgovoril, da se jim zdi podpora tej resoluciji samoumevna. “Razen če tisti, ki predstavljajo slovensko oblast z obiski v Bruslju na sestankih Evropske unije in zveze Nato tam govorijo nekaj, tukaj pa bodo ravnali drugače. V tej resoluciji ni ničesar, kaj bi karkoli odstopalo od uradnih stališč slovenske politike, močno pa seveda odstopa od izjave skupine rusofilov, ki smo jo pred časom prebrali, med katerimi so tudi tisti, ki so tudi podporniki sedanje oblasti,” je poudaril Janez Janša.

V največji opozicijski stranki pa so bili pred meseci kritični tudi do nekaterih slovenskih evropskih poslancev, ki v Evropskem parlamentu niso podprli resolucije o Rusiji oziroma so se glasovanja vzdržali. Štirje evropski poslanci evropske ljudske stranke so resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva, podprli. Poslanca S&D Matjaž Nemec in Milan Brglez sta se glasovanja takrat vzdržala, poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (Renew) pa se tega glasovanja nista udeležila.

Fajon: Z resolucijo bi kaznovali celoten ruski narod

Vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda, se je na pobudo poslancev SDS za sprejem resolucije odzvala zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je dodala, je treba najti pot za začetek pogajanj za vzpostavitev trajnostnega in pravičnega miru v Ukrajini. “Ne verjamem, da lahko to ustavi Vladimirja Putina v tej agresiji, da bo to ustavilo vojno, nasprotno, gre za prilivanje olja na ogenj,” se je na predlog poslancev SDS za sprejem resolucije v izjavi odzvala ministrica Fajon.

Kot je dodala, “moramo delati vse, da najdemo kanale za začetek pogajanj za trajnosten in pravičen mir”, ki pomeni tudi, da ne s silo in ne z orožjem ne spreminjamo meja ukrajinske meje. Pri tem je Fajon še poudarila, da Slovenija od vsega začetka ostro obsoja rusko brutalno agresijo v Ukrajini. Ruska federacija je začela vojno na ukrajinskem ozemlju, je spomnila Fajon in opozorila, da gre za protipravno vojno, v kateri se Ukrajina, kot bi se tudi Slovenija, brani in prosi za pomoč. Znova je zatrdila, da bo Slovenija pomagala Ukrajini, dokler bo treba.

Golob: Ne potrebujemo novih političnih deklaracij

“Vsako neusklajeno politično dejanje je nepotrebno in neumestno,” pa v odzivu poudarja premier Robert Golob. Kot je dodal, je bilo obsodb ruske agresije s strani Slovenije veliko, zato “ne potrebujemo vedno novih političnih deklaracij”. Premier Golob je v izjavi zapisal, da ob prvi obletnici ruske agresije na Ukrajino potrebujemo politično enotnost tako doma kot na evropski ravni.

“Zdaj gre za to, da storimo vse za zaustavitev ruske agresije, za dosego premirja in za to, da bo končno dana priložnost diplomaciji,” je sporočil. Ob tem je potrdil zavezanost Slovenije odločni podpori Ukrajini, “ker dejanja štejejo več kot besede in ker je to naša mednarodnopravna in predvsem moralna dolžnost”.

Janša je bil kritičen tudi do napovedane davčne reforme, vladi pa očita napad na dostojanstvo upokojencev

Janez Janša se je na novinarski konferenci dotaknil tudi aktualnega političnega dogajanja v državi. Kritičen je bil tudi do napovedane davčne reforme. Premier Robert Golob je namreč v ponedeljek v državnem zboru napovedal, da bo vlada predlog davčne reforme predstavila sredi marca, šla pa bo v smeri, da bodo bistveno bolj premožni za svoje premoženje pošteno plačali davke. Prvak SDS meni, da je omenjena napoved v nasprotju s tem, kar vlada počne.

“Koraki so eno, obljube so drugo,” je dejal Janša, ki je prepričan, da do tega ne bo prišlo, saj bi to pomenilo, da bi predstavniki na najvišjih državnih funkcijah obdavčili sami sebe. “Če zelo natančno beremo te napovedi, gre za poskus obdavčenja tistih, ki so najeli kredite in si zgradili hišo ali pa kupili stanovanja in ob tem plačali vse davke in s plačevanjem obresti tudi poganjali ekonomijo naprej,” še meni Janša. V takšni potezi vlade tako tudi vidi “napad na blaginjo srednjega razreda”.

Predsednik SDS se je danes dotaknil tudi zahtev upokojencev po višjih pokojninah. Kot je dejal, so najnižje pokojnine napad na dostojanstvo upokojencev, “napad na dostojanstvo generacije, ki je med drugim priborila tudi samostojnost Slovenije”. Priznava sicer, da to ni problem, ki bi nastal v času aktualne vlade, ampak je “kolektivna krivica”, ki jo Slovenija vleče skozi celotno slovensko osamosvojitev in tranzicijo, ko so se oblikovali in reformirali pokojninski sistemi.

Prepričan je, da bi morala vlada nadaljevati delo prejšnje vlade in blažiti te krivice z rednimi in izrednimi uskladitvami pokojnin, pa tudi posameznimi dodatki. Ti naj bodo večji za tiste skupine upokojencev, ki imajo nižje pokojnine, predlagajo v SDS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.