Superjahta še enega ruskega oligarha varno priplula v turške vode

Svet 17. Apr. 202216:09 > 18:171 komentar
Delite:

Zavetje turških voda je dosegla še ena superjahta ruskega oligarha. Zahodnim sankcijam se je z vplutjem v turške vode izognila superjahta Clio ruskega bogataša Olega Deripaskega.

Superjahta v lasti ruskega oligarha Olega Deripaskega, proti kateremu so bile uvedene sankcije, je dosegla zavetje turških voda. S tem tveganja, da bi jo zasegle zahodne države, ki želijo kaznovati zaveznike ruskega predsednika Vladimirja Putina, za zdaj ni več. Po poročanju Reutersa je 73 metrov dolgo plovilo, ki nosi ime Clio, v soboto priplulo v zaliv blizu jugozahodnega turškega letovišča Göcek v Egejskem morju.

Proti Deripaskemu, ustanovitelju ruskega aluminijastega velikana Rusal, so ZDA, EU in Združeno kraljestvo uvedli sankcije, čeprav je nasprotoval vojni v Ukrajini oziroma je pozival k miru. Jahta Clio sicer pluje pod zastavo Kajmanskih otokov.

Turčija, ki je močno odvisna od uvoza ruske energije in turistov, je postala varno zatočišče za Ruse, ki bežijo pred sankcijami. Dve superjahti, povezani z ruskim milijarderjem Romanom Abramovičem, nekdanjim lastnikom nogometnega kluba Chelsea, ki se je ta mesec nepričakovano pojavil na mirovnih pogajanjih med Ukrajino in Rusijo v Istanbulu, sta se pred tem že ustavili v turških pristaniščih.

Oligarhi, povezani s Putinovim režimom, so postali zaskrbljeni in si želijo zaščititi svoje premoženje pred agresivnimi sankcijami Zahoda. V četrtek je nemška zvezna policija sporočila, da je v Hamburgu zasegla največjo superjahto na svetu Dilbar, vredno 458 milijonov funtov (553 milijonov evrov), potem ko je ugotovila, da je v lasti sestre jeklarskega magnata Ališerja Usmanova.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar