Svet EU za pol leta podaljšal sankcije proti Rusiji

Svet 27. Jan 202315:301 komentar
ruševine v Kijevu
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Svet Evropske unije (EU) je za pol leta podaljšal sankcije proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini. Prvič jih je uvedla 2014.

Svet EU je danes za še pol leta podaljšal sankcije, ki so usmerjene proti specifičnim gospodarskim sektorjem v Rusiji. Sankcije, ki so bile prvič uvedene že leta 2014 kot odziv na rusko destabilizacijo Ukrajine in so bile februarja lani z pričetkom invazije krepko razširjene, bodo tako veljale do 31. julija, je sporočil Svet EU.

Sankcije proti Rusiji so bile v zadnjih osmih letih redno podaljšane za obdobje šest mesecev. Od začetka ruske invazije je EU skupno sprejela že devet svežnjev sankcij.

Trenutne gospodarske sankcije med drugim nekatere ruske banke izključujejo iz sistema Swift, prepovedujejo uvoz ruske nafte in nekaterih naftnih derivatov iz Rusije v EU, prepovedujejo trgovino z vojaškim blagom in blagom za t. i. dvojno rabo ter omejujejo dostop Rusije do določenih občutljivih tehnologij, ki bi lahko bile uporabljene v ruskem energetskem sektorju.

Unija je sicer zaradi ravnanj Rusije v Ukrajini proti njej uvedla še več drugih sankcij, med drugim je prepovedala vstop in zamrznila premoženje številnim ruskim posameznikom. Prav tako pa je uvedla gospodarske sankcije proti samooklicanima ljudskima republikama Lugansk in Doneck.

Ob ruski agresivni vojni EU odločno podpira Ukrajino in njene prebivalce ter neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja, so še sporočili iz Bruslja.

Unija naj bi sicer že pripravljala nov sveženj sankcij proti Rusiji, ki bi vključevale tudi jedrski sektor. Sedemindvajseterico k uvedbi sankcij proti ruskemu jedrskemu sektorju, zlasti proti ruski državni jedrski agenciji Rosatom, že dlje časa poziva Kijev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar