Ukrajini novo orožje. Nizozemska bi čim prej začela uriti ukrajinske pilote

Svet 23. Maj 202321:37 3 komentarji
Josep Borell
REUTERS

Članice EU so Ukrajini dobavile 220.000 topniških izstrelkov in 1.300 raket, je po današnjem zasedanju obrambnih ministrov EU dejal Josep Borell. Ob tem je izrazil upanje, da bo tako članicam EU uspelo dobaviti milijon topniških izstrelkov Ukrajini v enem letu, kot so se dogovorile sredi marca. Nizozemska predlaga čimprejšnje urjenje ukrajinskih pilotov.

Članice EU so v okviru načrta za dobavo streliva Ukrajini, o katerem so se dogovorile marca, dobavile 220.000 topniških izstrelkov in 1.300 raket, je po današnjem zasedanju obrambnih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Izrazil je upanje, da bodo dosegli cilj, da v enem letu dobavijo milijon izstrelkov.

Izrazil je prepričanje, da bo porabljena celotna milijarda evrov iz evropskega mirovnega instrumenta (EPF), namenjena sofinanciranju teh dobav.

Dobave iz lastnih zalog so del načrta za nadaljnje dobave streliva Ukrajini, v okviru katerega so se članice EU pred dvema mesecema dogovorile, da bodo v 12 mesecih Ukrajini dobavile milijon topniških izstrelkov.

Drugi steber, ki mu bo prav tako namenjena milijarda evrov iz EPF, medtem obsega skupno naročanje topniških izstrelkov kalibra 155 milimetrov. Projektu skupnega naročanja v okviru Evropske obrambne agencije se je doslej pridružilo 24 članic EU, nedavno tudi Slovenija, in Norveška.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je danes sporočil, da je osem držav potrdilo namero, da bodo skupaj naročile strelivo v okviru agencije. Obenem potekata še dva projekta skupnega naročanja, eden pod vodstvom Nemčije, drugi pa Francije, je pojasnil.

Josep Borell
Yves Herman/REUTERS

Ob tem je izrazil upanje, da bo tako članicam EU uspelo dobaviti milijon topniških izstrelkov Ukrajini v enem letu, kot so se dogovorile sredi marca.

Članice so doslej v okviru evropskega mirovnega instrumenta za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini odobrile 5,6 milijarde evrov, trenutno pa se pogajajo še o dodatnih 500 milijonih evrov. Borrell upa, da bodo dogovor o dodatnih sredstvih, čemur nasprotuje Madžarska, dosegli še ta teden.

Velika večina ministrov je po njegovih besedah obenem podprla zvišanje zgornje meje tega instrumenta, v katerega države prispevajo neposredno in je namenjen tudi pomoči drugim državam po svetu, za 3,5 milijarde evrov. Trenutno zgornja meja sredstev za obdobje 2021-2027 znaša nekaj manj kot osem milijard evrov.

“Ta dodatna sredstva ne bodo namenjena samo Ukrajini, ampak tudi soočanju z izzivi drugod po svetu,” je poudaril Borrell.

Povedal je še, da so EU in njene članice doslej za pomoč Ukrajini in njenim državljanom na humanitarnem, finančnem, gospodarskem in vojaškem področju namenile 65 milijard evrov, od tega okoli 10 milijard vojaške pomoči.

Nizozemska za čimprejšnji začetek urjenja ukrajinskih pilotov

Potem ko so ZDA pretekli teden dale zeleno luč za urjenje ukrajinskih pilotov na bojnih letalih F-16, zdaj več zahodnih zaveznic dokončuje načrte za to, je danes povedala nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren. Ob prihodu na zasedanje obrambnih ministrov EU v Bruslju se je zavzela za to, da bi urjenje začeli čim prej.

“Zelo sem vesela, da smo od Washingtona dobili zeleno luč za urjenje ukrajinskih pilotov na bojnih letalih F-16. To pomeni, da lahko dokončamo načrte za začetek urjenja, ki jih pripravljamo skupaj z Dansko,” je povedala.

f-16
PROFIMEDIA

Pri tem zaenkrat poleg ZDA sodelujeta še Belgija in Združeno kraljestvo, je dejala Ollongren. Prepričana pa je, da se bodo pridružile še druge zaveznice.

Obenem je nizozemska ministrica poudarila, da se trenutno posvečajo pripravam na urjenje pilotov, in ne toliko sami dobavi letal.

Namestnik danskega obrambnega ministra Troels Lund Poulsen pa je povedal, da bodo v prihodnjih tednih potekali pogovori o oblikovanju koalicije za dobavo bojnih letal Ukrajini. Danska želi po njegovih besedah v teh pogovorih igrati vodilno vlogo.

Obrambna ministra Estonije Hanno Pevkur in Nemčije Boris Pistorius, katerih državi nimata letal F-16, sta medtem ob prihodu v Bruselj pojasnila, da so možnosti za sodelovanje njunih držav v tej koaliciji omejene. Je pa Pistorius zagotovil, da bodo preučili, kakšne možnosti obstajajo.

Nadaljnja vojaška podpora Kijevu je sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja obrambnih ministrov EU, na katerem razpravljajo tudi o skupnem naročanju topniškega streliva za Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (3)

Prikaži vse komentarje