V Moldaviji preprečili domnevni ukrajinski teroristični napad

Svet 09. Mar 202313:084 komentarji
Pridnestrska republika
PROFIMEDIA

Oblasti v Pridnestrju, ki velja za prorusko uporniško republiko, so preprečile teroristični napad. Tega naj bi načrtovale ukrajinske varnostne službe, tarča pa so domnevno bili tamkajšnji uradniki, pišejo tuji mediji. Policija je osumljence že pridržala.

Oblasti v samooklicani proruski Pridnestrski republiki na vzhodu Moldavije so danes sporočile, da so preprečile teroristični napad, ki naj bi ga načrtovale ukrajinske varnostne službe in katerega tarča naj bi bili uradniki separatističnih oblasti.

Osumljence so pridržali, ti pa naj bi vse že priznali.

Preberite še: Ali za sabotažo na Severnem toku stoji proukrajinska skupina?

Pridnestrski tožilec Anatolij Gurecki je dejal, da so storilci želeli “odstraniti najvišje državne uradnike” in da so domneven teroristični napad nameravali izvesti v Tiraspolu, ki je središče proruske enklave. “Načrtovali so, da bo napad terjal veliko žrtev, saj naj bi se zgodil v središču prestolnice,” je še dodal.

Državna televizija Prvi Pridnestrovian je medtem poročala, da so osumljenci nameravali v središču mesta razstreliti avtomobil, natovorjen z osmimi kilogrami eksploziva. Predvajala je tudi posnetke domnevnega osumljenca, 40-letnega moškega, ki je po poročanju kanala ukaz za napad prejel od ukrajinskih varnostnih služb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina zanika vpletenost

Ukrajinska varnostna služba SBU je zanikala vpletenost v domnevni napad in navedbe pridnestrskih oblasti označila za provokacijo v avtorstvu Kremlja. “Vse izjave predstavnikov (…) lažne ‘Ljudske republike Pridnestrje’ o sodelovanju SBU pri pripravi terorističnega napada je treba obravnavati izključno kot provokacijo, ki jo je pripravil Kremelj,” je SBU zapisala v izjavi.

Moldavska vlada pod vodstvom premierja Dorina Receana je medtem sporočila, da preiskuje trditve o napadu, vendar jih za zdaj ne more potrditi. “Nimamo potrditve teh stvari (…) Vlada je pripravljena na provokacije,” je dejal Recean, navaja AFP.

Preberite še: Zakaj bi lahko bila Moldavija naslednja tarča Putina

Separatistična moldavska regija Pridnestrje, ki meji na Ukrajino in v kateri živi veliko Rusov, se je po kratki vojni leta 1992 odcepila od Moldavije. Od takrat ima Rusija tam nameščene vojake, ki delujejo kot tako imenovani mirovniki. Moldavija, ki ni članica zveze Nato, je tudi v splošnem politično razdeljena med proevropske in proruske sile.

V času vojne v sosednji Ukrajini so odnosi med Rusijo in Moldavijo, ki ima od junija lani status kandidatke za članstvo v EU, zelo napeti. Obstajajo tudi bojazni, da bi lahko bila država po Ukrajini druga tarča ruskega napada. Kremelj obtožuje Kišinjov protiruske politike, moldavska predsednica Maia Sandu pa Rusijo obtožuje načrtovanja državnega udara v Moldaviji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar