V Ukrajini nov ruski napad s kamikaze droni, ena od tarč tudi Kijev

Svet 18. Mar 202313:56
Napad z dronom
Dnipropetrovsk (Vir: PROFIMEDIA)

Ruska vojska je ponoči izvedla nov niz napadov s t. i. kamikaze droni na ozemlju Ukrajine. Med drugim so ciljali na mirno regijo Lvov na skrajnem zahodu države, ena od tarč pa je bila tudi prestolnica, a je bil napad nanjo neuspešen. O morebitnih žrtvah za enkrat ne poročajo. Na Slovaškem pa je burno zaradi odločitve vlade, da Ukrajini podari 13 bojnih letal. Opozicijske stranke so napovedale kazensko ovadbo in ustavno pritožbo.

Ruska vojska je ponoči izvedla nov niz napadov s t. i. kamikaze droni na ozemlju Ukrajine, so danes sporočile ukrajinske letalske sile. V napadih so z droni med drugim ciljali tarče v relativno mirni regiji Lvov na skrajnem zahodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V objavi na spletnem omrežju Telegram so ukrajinske sile sporočile, da je letalska obramba sestrelila 11 od 16 dronov iranske izdelave tipa Šahed-136 oz. Šahed-131.

Po navedbah ukrajinskega letalstva je ruska vojska napade sprožila iz Azovskega morja in iz zahodne ruske regije Brjansk.

Zaenkrat ni poročil o morebitnih žrtvah napadov, en dron pa naj bi zadel kritično infrastrukturo v regiji Dnipropetrovsk. V požaru, ki je nato izbruhnil, je bilo uničenih in poškodovanih več hiš.

Droni so neuspešno napadli tudi prestolnico Kijev, so sporočile mestne oblasti v ukrajinski prestolnici.

#related-news_3

Ogorčenje slovaške opozicije zaradi bojnih letal

Slovaška opozicija je ogorčena zaradi petkove odločitve slovaške vlade, da Ukrajini podari 13 bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29. Največja opozicijska stranka Smer-Socialna demokracija je napovedala kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja, skrajno desna stranka Republika pa je pozvala k skupni pritožbi opozicije na ustavno sodišče.

MIG 29 slovaška podari letala Ukrajini
Profimedia

Ankete kažejo, da predaji letal nasprotuje velika večina prebivalstva, opozicijske stranke pa opozarjajo, da bi se po njihovem mnenju z dobavo letal Ukrajini Slovaška bolj neposredno vključila v vojno.

Ukrajini predsednik Volodimir Zelenski zahodne zaveznice že dlje časa poziva k dobavi bojnih letal Kijevu, glede česar pa med članicami zveze Nato ni konsenza. Iz Slovaške naj bi letala prišla v nekaj tednih, v četrtek pa so namero, da bodo Ukrajini v kratkem poslali bojna letala MiG-29, naznanili na Poljskem. Po besedah poljskega predsednika Andrzeja Dude bodo Kijevu najprej poslali štiri letala, preostala od približno ducata letal pa bodo ukrajinskim silam dobavili zaporedno, saj so trenutno na servisu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar