Ukrajino zapustilo že za več kot dve Sloveniji Ukrajincev

Svet 18. Apr. 202216:00 > 16:081 komentar
Delite:
Mariupol, Ukrajina
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Več kot 4,9 milijona Ukrajincev je po ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja zapustilo svojo državo, so danes objavili Združeni narodi. Hkrati so opozorili na tveganje za izkoriščanja žensk in otrok beguncev. Poljski obmejni organi so v nedeljo ponovno zabeležili več ljudi, ki so vstopili v Ukrajino kot jo zapustili.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je danes objavil, da je od začetka ruskega napada na Ukrajino to državo zapustilo 4.934.415 Ukrajincev, kar je 65.396 več kot v nedeljo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov tistih, ki so zapustili Ukrajino. Za moške, stare od 18 do 60 let, velja obveznost vojaškega vpoklica in države ne smejo zapustiti. Zaradi vojne v Ukrajini sta skoraj dve tretjini vseh ukrajinskih otrok bili prisiljeni zapustiti svoje domove, vključno s tistimi, ki so notranje razseljeni.

Mednarodna organizacija ZN za migracije (IOM) je hkrati objavila, da se je skoraj 215.000 državljanov tretjih držav – večinoma študentov in delavcev migrantov – prav tako zateklo v sosednje države Ukrajine, kar pomeni, da je od začetka vojne Ukrajino zapustilo več kot pet milijonov ljudi.

Ukrajinska begunska kriza je ena najhitreje rastočih kriz zaradi razseljenosti in humanitarnih kriz doslej, dodaja AFP. “Begunci iz Ukrajine, velika večina žensk in otrok, se sooča s povečanim tveganjem spolnega izkoriščanja, zlorab in trgovine z ljudmi,” je še opozoril UNHCR. Ob tem so dodali, da na terenu ob mejah in drugod izvajajo preventivne ukrepe.

Podatki UNHCR kažejo, da je februarja pobegnilo skoraj 645.000 Ukrajincev, marca skoraj 3,4 milijona, ta mesec pa je Ukrajino doslej zapustilo skoraj 900.000 Ukrajincev.

Harkov, Ukrajina
Foto : Alkis Konstantinidis/REUTERS

IOM ocenjuje, da je v Ukrajini notranje razseljenih 7,1 milijona ljudi. Pred ruskim napadom je imela Ukrajina v regijah, ki so bile pod nadzorom ukrajinske vlade, 37 milijonov prebivalcev. Podatki ne vključujejo Krima, ki ga je priključila Rusija, in regij na vzhodu države, ki so pod nadzorom proruskih separatistov.

Iz Poljske nazaj v Ukrajino

Poljski obmejni organi so medtem v nedeljo znova zabeležili več ljudi, ki so vstopili v Ukrajino kot zapustili sosednjo državo na vzhodu. Približno 19.300 ljudi je odšlo s Poljske v Ukrajino, je danes na Twitterju objavila poljska obmejna straža. Na Poljsko je v istem obdobju prišlo 17.300 ljudi, kar je 10 odstotkov manj kot dan prej, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po podatkih ZN se je od začetka ruskega napada na Ukrajino v sosednjo Poljsko zateklo več kot 2,81 milijona ljudi.

Po navedbah poljskih oblasti je bila večina tistih, ki so se vrnili v Ukrajino, ukrajinskih državljanov. Ti večinoma potujejo na območja, ki jih je ukrajinska vojska ponovno zavzela. Uradnih podatkov o tem, koliko ukrajinskih beguncev je ostalo na Poljskem in koliko jih je odpotovalo v druge države EU, ni.

Poljsko in Ukrajino povezuje meja, dolga več kot 500 kilometrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar