Vučić: Srbija ne namerava spreminjati svoje politike do Rusije

Svet 06. Maj. 202222:06
Delite:
Aleksandar Vučić
Foto: PROFIMEDIA

Srbija ostaja trdno odločena v svoji nameri, da se pridruži Evropski uniji, je danes v televizijskem nagovoru zatrdil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Obenem je nakazal, da država ne namerava spreminjati svoje politike do Rusije.

“Svoje stališče smo predstavili že tretji dan konflikta in 70 dni pozneje ga ohranjamo,” je dejal Aleksandar Vučić in nakazal, da bo država vztrajala pri odločitvi, da proti Rusiji ne uvede sankcij zaradi njene invazije na Ukrajino.

Srbski predsednik je poudaril, da je bil deležen številnih pritiskov, da bi uskladil politiko Beograda s politiko držav članic EU in uvedel ukrepe proti Rusiji. A kot je dejal, je njegovo delo narediti najboljše za državo. V mednarodnih odnosih ni ljubezni in pravičnosti, treba je skrbeti za lastne interese, je prepričan. “Le moč interesov Srbije bi lahko spremenila naše stališče,” je dejal v nagovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije. V kontekstu pritiskov na Srbijo je naznanil, da pričakuje tudi okrepitev pritiskov na Beograd, da prizna neodvisnost Kosova.

Kljub temu pa Srbija po njegovih besedah ostaja še bolj prepričana v nadaljevanje svoje evropske poti. Pri politiki, katere cilj je pridružitev EU, bo Beograd vztrajal kljub anketi agencije Ipsos, po kateri je po Vučićevih besedah prvič večina Srbov izrazila nasprotovanje članstvu v uniji. Glede na anketo, ki jo je navajal, naj bi bilo 44 odstotkov državljanov proti pridružitvi, 35 odstotkov pa za.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar