“Žalostno, da obstajajo države, ki verjamejo, da lahko z vojno urejajo odnose”

Slovenija 24. Feb 202310:21 komentarjev
Robert Golob
Žiga Živulović jr. /BOBO

"Prva obletnica ruske agresije na Ukrajino mineva v žalostnem spoznanju, da še vedno obstajajo države in politike, ki verjamejo, da lahko z vojno urejajo odnose s sosedi ter z grožnjami z nasiljem vplivajo na prihodnost sveta," je spomnil slovenski premier Robert Golob.

Ob prvi obletnici ruske agresije na Ukrajino je predsednik vlade Robert Golob poudaril, da bo Slovenija še naprej podpirala Ukrajino.

Prva obletnica ruske agresije na Ukrajino mineva v žalostnem spoznanju, da še vedno obstajajo države in politike, ki verjamejo, da lahko z vojno urejajo odnose s sosedi ter z grožnjami z nasiljem vplivajo na prihodnost sveta. Vse vojne so si enake v tem, da imajo vedno agresorja in nekoga, ki je žrtev,” je poudaril v izjavi in dodal, da sta civilizacijska dosežka človeštva pomoč in podpora žrtvam pri samoobrambi. “To je tudi moralna obveza vseh, ki zavračajo nasilje in v mednarodnih odnosih zagovarjajo mirne rešitve. Moje misli so danes še toliko bolj s prebivalci in prebivalkami Ukrajine, svojci in prijatelji žrtev, ranjenimi, ukrajinskimi vojaki, ki branijo svoje domove, z otroki, ženami in vsemi, željnimi miru in svobode,” je izpostavil Golob.

Preberite še: Zahodne sankcije za Rusijo kot potres, bo sledil rušilni cunami?

“Vojni zločini, prisvajanje tujega ozemlja, izčrpavanje nedolžnega civilnega prebivalstva, sistematično uničevanje civilnih objektov, infrastrukture – vse to so grozote, za katere smo mislili, da so na evropskih tleh del mračne zgodovine in niso več mogoče,” je še zapisal. Dodal je, da je odgovornost Rusije kot ene od ustanovnih članic Združenih narodov in zagotovil miru po 2. svetovni vojni še toliko večja, njena ravnanja v Ukrajini pa, da so še toliko bolj obsojanja vredna.

Pri svoji podpori Ukrajini kot žrtvi agresije izhajamo iz določb ustanovne listine OZN, ki ne samo poziva k pomoči, ampak zapoveduje pomoč držav članic žrtvi agresivne vojne. Slovenija se z zavezniki, s katerimi delimo skupno zavezanost demokraciji in človekovim pravicam, nedvoumno zavzema za mir in mirno rešitev nastalega konflikta. Poziv, tako Golob, k takojšnji zaustavitvi te vojne lahko naslovimo le na Moskvo. Šele ko bo agresija ustavljena, lahko dobita priložnost diplomacija in z njo mir.

“Slovenija in zavezniki znotraj zveze Nato in Evropske unije smo si enotni v prizadevanjih za obrambo svobode in doseganju pravičnega in trajnega miru v Ukrajini. Dokler ima ukrajinsko ljudstvo potrebo po vojaški obrambi, je naša moralna dolžnost, da ga podpiramo. Nobene pravice nimamo, da bi jih silili v rešitve, s katerimi se sami ne strinjajo,” še piše v izjavi, ki so jo posredovali iz kabineta vlade.

Tudi v Mladem forumu SD “stojijo z našimi tovariši v Ukrajini, ki se borijo za lastno preživetje ter vsemi tistimi Rusi, ki nočejo več živeti v državi, ugrabljeni s strani fašistične klike in kljub represiji nasprotujejo režimu,” so zapisali na svoji Facebookovi strani.

Ukrajina
Mladi forum SD

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.