ZDA bi s premoženjem ruskih oligarhov povrnile škodo Ukrajini

Svet 28. Apr. 202216:31 > 19:361 komentar
Delite:
Joe Biden
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden je ameriški kongres zaprosil za hitro potrditev dodatnih 33 milijard dolarjev pomoči Ukrajini in zaveznicam Nata za boj proti Rusiji oziroma za obrambo, pomoč ukrajinski vladi in beguncem. Predlagal je tudi zakon, po katerem bi zaplenjeno premoženje ruskih oligarhov namenili Ukrajini.

Ameriški predsednik Joe Biden je ameriškemu kongresu predlagal, naj ZDA okrepijo pomoč Ukrajini. Predlagal je pomoč Ukrajini v višini 33 milijard ameriških dolarjev, pri čemer pa bi bilo več kot 20 milijard namenjenih dobavi orožja in drugačni vojaški podpori, 8,5 milijarde za neposredno podporo gospodarstvu in tri milijarde za humanitarno pomoč, navaja Reuters.

“Potrebujemo to zakonodajo za podporo Ukrajini v njenem boju za svobodo,” je komentiral Biden. “Cena tega boja – ni poceni –, a predaja agresiji bo imela še višjo ceno,” je dodal.

Po Bidnovih besedah naj bi za vojno kmalu plačevali tudi ruski bogataši, povezani z režimom Vladimirja Putina, ki so jim po vsem svetu zaplenili premoženje. Predsednik ZDA predlaga zakon, po katerem bi lahko zaplenjeno premoženje prodali, izkupiček pa nakazali Ukrajini za obnovo.

Bidnov predlog zakona o porabi sredstev oligarhov predvideva tudi, da se zapleni in Ukrajini pošlje ves denar, ki je bil ustvarjen s koruptivnim poslovanjem z rusko vlado. Podaljšuje zastaralne roke za pregon zločinov pranja denarja na deset let in širi definicijo kriminalnega združevanja, da vključi tudi vsa dejanja, namenjena izogibanju sankcij proti Rusiji.

ZDA v sankcioniranju ruskih oligarhov niso osamljene; države Evropske unije so od začetka vojne v Ukrajini ruskim bogatašem zasegle premoženje v vrednosti prek 30 milijard dolarjev, so danes še sporočili iz Bele hiše.

Po ocenah svetovne banke je vojna Ukrajini doslej prizadela 60 milijard dolarjev neposredne škode na infrastrukturi, IMF pa je ocenil, da bo ukrajinsko gospodarstvo nazadovalo za 35 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar