Tudi 15 let zapora za Ruse, ki bodo kritični do tamkajšnjih vojaških skupin

Svet 14. Mar 202312:17 > 14:394 komentarji
Wagner
Press service of "Concord"/REUTERS

Spodnji dom ruskega parlamenta je sprejel zakonodajo, po kateri tistim, ki kritizirajo najemniške vojaške skupine ali posameznike, ki se borijo skupaj z rusko vojsko, grozi do 15 let zapora. Med ruskim obstreljevanjem Kramatorska je medtem umrl en človek, trije so bili ranjeni.

Ruska duma je zaostrila kazni v zvezi z zakoni, uvedenimi po 24. februarju lani, ko je Rusija v Ukrajino napotila svoje vojake. Za diskreditacijo ruskih vojakov ali prostovoljcev, ki se borijo z rednimi enotami, je poslej predvidena kazen do sedem let zapora, medtem ko je bila prej zagrožena kazen do pet let. Najvišja kazen za širjenje lažnih informacij o ruskih silah pa je 15 let zapora.

Najemniške vojaške skupine, kot je Wagner, ki vodi napad ruskih sil na industrijsko mesto Bahmut, so v zadnjih mesecih pridobile velik ugled v ruski javnosti. “Od danes so ljudje, ki tvegajo svoje življenje za varnost naše države in naših državljanov, zaščiteni pred provokacijami in lažmi,” je po glasovanju poudaril predsednik dume Vjačeslav Volodin. “Ta dejanja so nesprejemljiva,” je dodal.

Pričakovati je, da bo predlog zakona potrdil še zgornji dom parlamenta, Svet federacije, nato pa ga bo podpisal ruski predsednik Vladimir Putin.

Litovski parlament je medtem skupino Wagner uvrstil med teroristična združenja. V resoluciji, ki jo je soglasno sprejelo 117 poslancev, piše, da ta skupina ogroža javno varnost ter da je med drugim odgovorna za smrt in mučenje ukrajinskih civilistov ter bombardiranje civilnih objektov.

V resoluciji je Wagner označen kot orodje ruskih oblasti v senci, ki prejema vojaško opremo iz Moskve in uporablja rusko vojaško infrastrukturo. Najemniki iz te skupine sodelujejo v vojaških operacijah od začetka ruskega napada na Ukrajino in so zagrešili sistematične, hude zločine, ki pomenijo terorizem, še piše v resoluciji.

Litovski poslanci ob tem pozivajo tudi druge države, naj sledijo zgledu Litve. Uvrstitev Wagnerja med teroristična združenja je predvsem simbolna. Litva je rusko agresijo v Ukrajini že prej označila za genocid, Rusijo pa za državo, ki podpira in izvaja terorizem.

Obstreljevanje mesta Kramatorsk

Ruska vojska je davi obstreljevala središče mesta Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenem omrežju Facebook sporočil, da so bile v napadu poškodovane stanovanjske zgradbe, ubit je bil en človek, trije ljudje pa so bili ranjeni.

Po navedbah Zelenskega je bilo v ruskem obstreljevanju skupno poškodovanih šest stanovanjskih zgradb, po navedbah župana Kramatorska pa 25. Ukrajinski predsednik je še sporočil, da se reševalna akcija na območju nadaljuje.

Poljska bi Ukrajini lovce tipa MiG lahko dobavila čez štiri do šest tednov, je danes dejal poljski premier Mateusz Morawiecki, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Oblasti v Varšavi že dolgo javno izražajo pripravljenost na pomoč Ukrajini tudi z bojnimi letali, glede česa pa ni konsenza v članicah zveze Nato. Po javno dostopnih podatkih ima poljsko vojaško letalstvo trenutno na razpolago nekaj več kot 20 bojnih letal MiG-29 sovjetske izdelave.

“Država zla še naprej vodi vojno proti civilnemu prebivalstvu, a za te umore bo kaznovana,” je bil ob tem kritičen do Rusije.

Kramatorsk, kjer je pred začetkom ruske invazije v Ukrajini februarja lani živelo približno 150.000 prebivalcev, decembra lani pa še 80.000, leži blizu Bahmuta, ki je že več mesecev žarišče spopadov. Kramatorsk je redna tarča ruskih obstreljevanj, od ruske zasedbe mesta Doneck leta 2014 pa je deloval kot regionalno središče. Aprila lani je ruska raketa zadela železniško postajo v Kramatorsku in ubila okoli 60 civilistov, ki so poskušali pobegniti iz regije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar