Zelenski pripravljen na dialog z Rusijo o statusu Krima, Donecka in Luganska

Svet 08. Mar 202213:14 > 14:555 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je pripravljen na dialog z Rusijo o statusu polotoka Krim in regij Doneck ter Lugansk. Kot je pojasnil, pa ne bo privolil v kapitulacijo. Med zahtevami Rusije za končanje invazije je tudi priznanje Krima kot del Rusije ter priznanje Donecka in Luganska kot neodvisnih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pripravljen na dialog z Rusijo o statusu polotoka Krim in separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ne bo pa privolil v kapitulacijo. “Lahko se pogovarjamo, kako bodo živeli ljudje na teh območjih,” je v ponedeljek zvečer dejal v pogovoru za ameriško televizijsko postajo ABC.

“Pripravljen sem na dialog, ne pa na kapitulacijo,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa in s tem dal vedeti, da ne sprejema neodvisnosti samooklicanih republik Doneck in Lugansk ali ruske pripojitve Krima, kar so siceršnje zahteve Rusije, da bi končala invazijo na Ukrajino.

Zelenski je dejal, da je pomembno, da se upošteva, kako gre tistim ljudem na teh območjih, ki želijo biti del Ukrajine. Po njegovih besedah je to bolj zapleteno kot priznanje. “To je nov ultimat, nanj pa nismo pripravljeni,” je dejal.

Ruskega kolega Vladimirja Putina je znova pozval k neposrednim pogovorom. “Putin mora začeti dialog, namesto da živi v informacijskem mehurčku brez kisika,” je dejal.

O možnosti vstopa Ukrajine v Nato pa je dejal, da Ukrajina ni država, ki bo za to prosila na kolenih. “Zavezništvo se boji spornih vprašanj in soočenja z Rusijo,” je dejal.

Komentari

Vaš komentar