Zelenski v čustvenem nagovoru ameriški kongres pozval: “Storite več”

Svet 16. Mar 202215:03 > 17:13 0 komentarjev
Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovoril ameriški kongres. V nagovoru je ponovno pozval k zaprtju neba nad Ukrajino, ameriškega predsednika Joeja Bidna pa je v angleščini nagovoril, naj prevzame vlogo "voditelja miru".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je iz napadenega Kijeva prek videa nagovoril ameriški kongres. Njegov nagovor je CNN opisal kot “zgodovinskega”, člani kongresa pa so že začetek njegovega nagovora pričakali stoje in z bučnim aplavzom. Svoj govor je Zelenski pospremil s posnetki ukrajinskih mest v času miru in vojne vihre, govoril pa je tudi angleško.

Zelenski je uvodoma povedal, da se ne bodo predali ruskim napadalcem in da se bodo borili naprej. “Rusija ni napadla le nas, našega ozemlja, naših mest, temveč izvaja tudi brutalno ofenzivo proti našim vrednotam, osnovnim človeškim vrednotam,” je povedal Zelenski, pri čemer je poudaril, da je za Ukrajino pomembno, da se sama lahko odloča o svoji prihodnosti. Spregovoril je o sanjah, ki jih ima Ukrajina, te pa so po njegovem podobne tistim, kot jih imajo ZDA. Američane je spomnil na napad na Pearl Harbor in 11. september 2001 – zdaj, je poudaril, Ukrajina napade doživlja vsak dan.

“Rusija je spremenila ukrajinsko nebo v izvor smrti,” je v nagovoru opisal Zelenski. Ruska stran je po njegovih besedah proti Ukrajini izstrelila že skoraj tisoč raket. Zelenski je prav tako ponovil ukrajinsko željo po zaprtju neba, in to z referenco na besede Martina Luthra Kinga. “Imam nujo, nujo zaščititi naše nebo. Potrebujem vašo odločitev, vašo pomoč, kar pomeni točno to, kar občutite, ko slišite besede ‘Sanjam, da’ [I have a dream, op. a.].” Če je zaprtje neba prevelika prošnja, bi se po besedah Zelenskega Ukrajina zadovoljila tudi s pomočjo v obliki obrambnih sistemov.

zelenski
PROFIMEDIA

Zelenski je ZDA danes prav tako nagovoril, naj bolj pomagajo Ukrajini. “V teh najtemnejših časih za našo državo, za celo Evropo, vas pozivam, da storite več. Potrebujemo nove pakete sankcij, nenehno, vsak teden, dokler se ruski vojaški stroji ne ustavijo,” je med drugim povedal in dodal, da morajo “vsa ameriška podjetja zapustiti Rusijo”.

Pred današnjim nagovorom ameriškega kongresa je ukrajinski predsednik že nagovoril kanadske in britanske izvoljene predstavnike ljudstva. Je pa Zelenski neposredno nagovoril tudi ameriškega predsednika Joeja Bidna – in to v angleščini. Pozval ga je, naj bo “voditelj miru”. “Vi ste vodja naroda, vodja svojega velikega naroda. Želim si, da bi bili voditelj sveta. Biti voditelj sveta pomeni biti voditelj miru,” je poudaril Zelenski. Dodal je, da se Ukrajinci danes borijo ne le zase, temveč tudi za druge, za Evropo. Svetovne voditelje je pozval še, naj se borijo “za človekove pravice, svobodo, pravico do dostojnega življenja in smrti, ko pride vaš čas, in ne, ko si vaše smrti želi nekdo drug, vaš sosed.”

ZDA nameravajo Ukrajini še naprej pomagati

Biden je po nastopu Zelenskega naznanil še 800 milijonov dolarjev pomoči, kar je del paketa 13,6 milijarde dolarjev pomoči, ki ga je ameriški predsednik podpisal pred dvema dnevoma. ZDA so doslej neposredno Ukrajini namenili pomoč v višini dveh milijard dolarjev.

ZDA so poslale Ukrajini tudi 600 protiletalskih raket tipa stinger, s katerimi Ukrajinci sestreljujejo ruska letala in helikopterje. Poslale so tudi 2.600 protitankovskih raket tipa javelin, radarje, minomete, strojnice, puške, strelivo, pa tudi helikopterje, patruljne čolne, neprebojne jopiče in čelade. Pomagajo tudi s satelitskimi posnetki in nadzorom. Z zagotavljanjem pomoči nameravajo nadaljevati, dokler Putin ne bo pripravljen sprejeti poraza. Vojakov pa ZDA v Ukrajino ne bodo pošiljale.