Napetost v studiu N1: najbolj ostri dueli in najbolj napeta razčiščevanja

N1 volilna soočenja 12. Okt 202212:392 komentarja
Miha Kordiš, Anže Logar, Nataša Pirc Musar
Foto: Jan Gregorc/N1

Nataša Pirc Musar, Anže Logar, Miha Kordiš in Janez Cigler Kralj so soočili svoja mnenja in poglede v prvem predvolilnem soočenju predsedniških kandidatov na N1. Da se je predsedniška tekma zares začela, kažejo tudi ostre izmenjave besed med predsedniškimi kandidati, saj se je med njimi na včerajšnjem soočenju večkrat zaiskrilo.

Anže Logar, ki mu zadnje javnomnenjske ankete napovedujejo zanesljivo uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev, na predsedniških volitvah kandidira kot neodvisen kandidat s podpisi podpore volilk in volilcev. Kljub temu pa ga je pri kandidaturi podprla tudi njegova matična stranka SDS, sam pa tudi predseduje svetu stranke SDS. Nataša Pirc Musar je v torkovem soočenju na N1 povedala, da se Logar po njenem mnenju ne more predstavljati kot neodvisni kandidat, saj je “vendarle član stranke SDS, je poslanec te stranke in je še vedno predsednik sveta stranke”. In kako “neodvisnost” Logarja v predsedniški tekmi vidi predsedniški kandidat Levice Miha Kordiš?

Na soočenju se je večkrat zaiskrilo med Miho Kordišem in Janezom Ciglerjem Kraljem. Slednji je vlado Roberta Goloba, katere članica je tudi stranka Levica, obtožil, da dela povsem nerazumljive poteze. Kordišu, ki rad poudarja, da se bori za delavske pravice, pa je očital, da bo vladna koalicija v času hude krize znižala minimalno plačo in povprečno plačo. Kordiš je prepričan, da se je Cigler Kralj v predsedniško tekmo vključil le zato, da “dela špetir in skače name”.

Odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki ji dosedanje ankete tudi napovedujejo uvrstitev v drugi krog, je morala na soočenju pojasniti svoje besede, ko je priznanega kirurga in onkologa Erika Breclja označila za orodje nekaterih oseb, ki da si na vsak način želijo preprečiti njeno kandidaturo. O sporu med Pirc Musar in Brecljem smo sicer pred tedni že pisali na N1, več si lahko preberete v tem članku.

Nataša Pirc Musar je v času predsedniške kampanje večkrat poudarila, da podpira stavkajoče novinarje in urednike na RTV Slovenija ter da zagovarja medijsko svobodo in avtonomijo. Ob tem pa bode v oči dejstvo, da je svojega moža in nekdanjega vodjo volilnega štaba Aleša Musarja poslala na sestanek z direktorjem v skupini Media24 Tomažem Veselom, da bi ga povprašal, ali bo predsedniška kampanja s strani tako imenovanih “Odlazkovih medijev” izpeljana brez “metanja polen pod noge”. Miha Kordiš je v soočenju  izjavil, da ga tovrstne poteze Pirc Musar spominjajo na prakse, ki se jih poslužuje stranka SDS, na kar je Pirc Musar protestirala …

Kako pa Anže Logar komentira pritiske Janševe vlade in SDS na medije?

Ostra je bila tudi razprava o upoštevanju sodb ustavnega sodišča. V državnem zboru je pred kratkim potekala razgreta debata o spremembah družinskega zakonika, ki po  odpravljajo neustavnost. Sprejetju so nasprotovali opozicijski poslanci SDS in NSi, včeraj pa je državni svet izglasoval še odložilni veto na spremembe družinskega zakonika.

Miha Kordiš sicer zagovarja sodbo ustavnega sodišča, a je na soočenju izjavil, da je ustavno sodišče, tako kot še prenekatera druga institucija v državi, postalo pogajalski žeton med posameznimi političnimi strankami. “Najmanj zadnje desetletje se nam dogaja, da poskuša politična sredina v državnem zboru kupovati mir skrajne desnice tako, da jim pomaga pri imenovanju nastavljenih ustavnih sodnikov,” je med drugim izjavil Kordiš … Kako mu je odgovorila Nataša Pirc Musar?

Kordiš je Natašo Pirc Musar soočil z nekaterimi primeri njene odvetniške pisarne, kjer so se po njegovem mnenju kršile delavske pravice in se je sama, tako Kordiš, postavila na stran kapitala. “Medtem ko ste vi delali za kapital in za korporacije, da se delavce disciplinira, sem bil z njimi in sem jim pomagal, da se organizirajo za svoje delavske pravice,” je bil oster Kordiš. Nataša Pirc Musar je odvrnila, da Kordiš ne razume odvetniškega poklica.

Anže Logar je bil zelo kritičen do besed Mihe Kordiša o katoliški cerkvi in njegovega nastopa v državnem zboru, a se je moral hkrati soočiti tudi z vprašanjem o besedah in govoru predsednika SDS Janeza Janše.

V predsedniški tekmi naj bi bila od vseh štirih gostov tako Nataša Pirc Musar kot Kordiš predstavnika levega pola. Kdo naj bi bil pravi levi kandidat in kdo ne?

In ob koncu soočenja še razčiščevanje dveh desnih kandidatov o tem, kdo da premore več in kdo manj človečnosti, torej Anže Logar ali Janez Cigler Kralj?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar