Počivalšek na mestu kulturnega ministra vidi Luko Mesca

Kultura 19. Apr. 202219:00 > 20. Apr. 2022 09:026 komentarjev
Delite:

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana se ne obnavlja, neodvisna scena se šibi, iz štiriletnega programskega razpisa na področju umetnosti, ki jih bo sofinancirala država, pa so izpadle številne organizacije. Samozaposleni v kulturi so najbolj ranljiva skupina delavcev in delavk v kulturnem sektorju in najboljši pokazatelj, kako dobro oziroma slabo kaže kulturi pri nas. Kako bi gostje v predzadnjem N1 VOLILNEM SOOČENJU prerazporedili denar za kulturo? V kakšnem stanju je po njihovem mnenju kultura danes in kaj bi se moralo čim prej spremeniti?

Mnoge pomembne teme so v tej predvolilni kampanji skoraj spregledane. Stranke jih v programih sicer imajo, a so po mnenju poznavalcev ukrepi presplošni, brez jasnih zavez in rokov. Med tovrstne teme sodi tudi položaj kulture in kulturnikov. Na predzadnjem N1 VOLILNEM SOOČENJU, kjer smo soočili predsednico Socialnih demokratov Tanjo Fajon, predsednika stranke Konkretno (lista Povežimo Slovenijo) Zdravka Počivalška, predsednika LMŠ Marjana Šarca in namesto povabljenega predsednika Nove Slovenije Mateja Tonina poslanca NSi Jožefa Horvata, smo tako pozornost namenili tudi tej pogosto spregledani temi.

Proračun za kulturo za letošnje leto je večji od dosedanjih, pravijo v koaliciji, ministrstvo za kulturo pa se rado pohvali, da je kulturi namenilo “rekordna sredstva”. Da je pri sredstvih, namenjenih za kulturo, moč občutiti “precejšnje” zvišanje, se je strinjal tudi Marjan Šarec, a se je vprašal, kam ta denar resnično gre. Kot je poudaril prvak LMŠ, se v državi soočamo z ogromnimi težavami samozaposlenih v kulturi, med ključnimi konkretnimi ukrepi, s katerimi bi okrepil položaj kulturnikov, pa je izpostavil revizijo podeljevanja statusov. “Rumeni jopiči ne morejo biti društvo s statusom v javnem interesu,” je poudaril Šarec in dodal, da bi morala biti tudi glede splošnega stanja na kulturnem ministrstvu opravljena revizija. Kot primer, ko je nekdo do funkcije prišel “na lepe oči”, pa je Šarec navedel imenovanje Dimitrija Rupla na čelo Javne agencije za knjigo (JAK). “Treba je revidirati najprej vse sporne zadeve, ki jih je ministrstvo za kulturo počelo v zadnjih dveh letih, potem pa zagotovo tudi pomagati avdiovizualnemu sektorju,” je bil še jasen Šarec in dodal, da se tudi na tem področju čuti ogromna podhranjenost.

“Od zadnje vlade smo bili samozaposleni deležni zelo kontradiktornih prijemov: od teženj k destabilizaciji sistema podeljevanja pravice do subvencioniranih prispevkov za socialno varnost, do vnovičnega podeljevanja izjemnih pokojnin nekaterim umetnikom, ki pa ne rešuje problematike prenizkih pokojnin samozaposlenih kulturnikov na sistemski ravni. Ekonomski in družbeni položaj samozaposlenih kulturnikov se slabša in zahteva sistemske izboljšave, poleg pokojnin npr. vsaj še ureditev bolniških nadomestil od prvega dne bolezni ali poškodbe. Višji proračun v kulturi občutimo samozaposleni le v okrepljenih delovnih štipendijah za ustvarjalce na nekaterih področjih.”

Marija Mojca Pungerčar, vodja in urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi

Tudi vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat je poudaril, da so kulturnemu sektorju v letošnjem letu namenjena “rekordna” proračunska sredstva. “V zadnjih dveh letih ni bilo vse idealno, imeli smo strahovite probleme z epidemijo, ampak roko na srce, samozaposlenim v kulturi smo izdatno pomagali,” je dejal Horvat, a poudaril, da je zagotovo kdo iz državne pomoči tudi izpadel. Med prihodnjimi načrti Nove Slovenije pa je izpostavil reorganizacijo ministrstva za kulturo in ustanovitev področnih agencij za posamezne kulturne dejavnosti. “Ker je kultura tako pomembna zadeva za naš narod, za našo državo, je ne more kar minister z neko ožjo ekipo obvladovati,” je pojasnil Horvat. Dodal je, da nas čakajo tudi pomembni koraki v smeri pluralnosti medijev, pri čemer bi več svobode prepustil tudi državljanom in državljankam, ki bi za posamezne medije lahko namenili do tri odstotke dohodnine.

Predsednik stranke Konkretno (lista Povežimo Slovenijo) Zdravko Počivalšek meni, da je aktualna vlada samozaposlenim v kulturi namenila bistveno več sredstev. “S. p. znotraj kulture je namenila univerzalni temeljni dohodek v času najhujše pandemije, in to večkrat za daljše obdobje,” je izpostavil Počivalšek, ki je prepričan, da so kulturniki to tudi občutili. Se je pa strinjal, da bi sredstva nekaterim področjem treba povečati, a je hkrati poudaril, da bi v kulturi, kjer je to možno, morali spodbujati trženje. “Tudi v kulturi pričakujem, da bodo tam, kjer je to mogoče, na neki način delali in gledali tržno. In v tem kontekstu smatram, da moramo kulturi omogočiti tržni del, predvsem skozi turizem,” je poudaril.

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon pa se z navedbami Počivalška “absolutno ne strinja”. Kot je dejala, so bili nevladni sektor in samozaposleni v kulturi skozi celotno zdravstveno situacijo “močno prizadeti in odrinjeni”. Področje samozaposlenih bi sama “sistemsko uredila”, pri čemer je izpostavila predvsem bolniške odsotnosti, ugodne štipendije in spodbudne razpisne mehanizme. Kot je še potrdila predsednica SD, imajo v svojih vrstah “več kandidatov za kulturnega ministra”, med drugim tudi nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička, ki je sicer po kasneje ovrženih obtožbah o šikaniranju in mobingu v času ministrovanja leta 2019 odstopil. Tudi o Prešičku in kaj danes o njem meni Marjan Šarec, ki je takrat kot premier pričakoval in sprejel njegov odstop, smo govorili v današnjem soočenju.

Kulturni resor je sicer pri koalicijskem razdeljevanju ministrstev vedno kot nekakšen nebodigatreba, stranke se zanj nikoli niso prav teple, namesto da bi bilo obratno. Na vprašanje, kdo izmed gostov današnjega soočenja bi se po volitvah “zagrebel” za kulturni resor, pa je Fajon odvrnila, da bi se s svojo “močno ekipo zagotovo prijavila na to mesto”. Horvat meni, da so v zadnjih dveh letih opravili dobro delo, a da je kadrovski razrez zadnja točka na dnevnem redu po oblikovanju koalicije. Tudi Šarec se ne želi prijavljati na določena mesta, preden so volilci in volilke “povedali svoje”. Počivalšek pa na mestu kulturnega ministra, kot je dejal nekoliko v šali, vidi koordinatorja Levice Luko Mesca, ki ga je “treba držati stran od financ”.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar