Po srečanju Pahorja in Goloba: novo vlado bi lahko dobili v začetku junija

Slovenija 26. Apr. 202206:27 > 15:3712 komentarjev
Delite:

Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob se je na neformalnem srečanju sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem. Predsednik države je povedal, da bi lahko novo vlado, če bo vse potekalo gladko, dobili že v začetku junija. Golobu je čestital in mu zaželel, da novo vlado vodi uspešno in da izpolni visoka pričakovanja ljudi, tudi tistih, ki zanj niso volili. Predsednik zmagovalne stranke pa je dejal, da si želi, da bi bila vlada operativna še pred počitnicami, da se lahko pripravijo na jesen.

Na neformalnem srečanju sta se danes, kot tudi veleva tradicija, sestala predsednik države Borut Pahor in prvak zmagovalne stranke državnozborskih volitev Robert Golob. Predsednik Gibanja Svoboda se je najprej zahvalil vsem volilkam in volilcem za tako množično udeležbo na volitvah in za množično podporo Gibanju Svoboda. “Zavedamo se odgovornosti, ki ste nam jo s tem naložili, in jo ponižno sprejemamo. Prepričan sem, da bomo pričakovanja počasi začeli izpolnjevati in po dveh mandatih jih bomo izpolnili več, kot jih danes obljubljamo,” je povedal.

Golob je o tem prepričan. “Ne le zato, ker smo v težkih časih, ampak zato, ker je trenutno država v enkratni situaciji zaradi zunanjih okoliščin, ko mora izpeljati notranjo reformo, notranje prestrukturiranje. Ne samo zdravstvenega sistema, ampak večine družbenih podsistemov in tudi gospodarstva. In ravno ta točka v zgodovini, ki sovpada z vašo množično udeležbo in množično podporo, je v resnici dokaz, da se skupaj z nami zavedate tega zgodovinskega trenutka, prelomnega trenutka. In da bomo lahko skupaj z vami, tako s civilno družbo kot z ostalimi strankami, sooblikovali nov družbeni dogovor in novo podobo Slovenije. Slovenije za naslednje desetletje,” je povedal.

Golob je predsedniku Pahorju hvaležen, da razume, da si želijo novo vlado čim prej oblikovati, s čim manj proceduralnimi zapleti. “Želimo si, da je vlada operativna pred počitnicami, da se pripravimo na jesen, na morebiten covid jeseni in energetsko draginjo,” je dodal. Vsak teden več, ki ga bomo imeli, nam bo zelo koristil, je dodal.

Predsednik Golobu zagotovil polno sodelovanje

Pahor je povedal, da je Golobu čestital za zmago in se mu priporočil za sodelovanje. “Z dr. Golobom, najverjetnejšim mandatarjem za sestavo nove slovenske vlade, sva se pogovorila zlasti o postopkih pri oblikovanju vlade in najini vlogi in pristojnostih pri tem. Tudi pri tem sem mu zagotovil polno sodelovanje, zlasti v njegovi želji, da bi vlado oblikoval čim prej, kot bo to le mogoče,” je dejal predsednik.

Robert Golob, Borut Pahor
Foto : Borut Živulović/BOBO

Po Pahorjevih besedah sta se z Golobom na sestanku podrobno seznanila z vsemi nadaljnjimi koraki, ki so potrebni do oblikovanja vlade. “Običajno je potreben čas za sestavo vlade približno dva meseca. Če bi vse teklo gladko in brez zapletov, bi lahko morda novo slovensko vlado letos dobili že v začetku meseca junija,” je dejal Pahor.

Kot je dejal Pahor, bo takoj, ko bo dobil poročilo Državne volilne komisije (DVK), podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje. Dodal je, da pričakuje, da bo ukaz o sklicu seje podpisal konec prihodnjega tedna, kar bi omogočilo sklic seje najverjetneje 13. maja ali okoli 13. maja. “Ko me bo novoizvoljena predsednica ali predsednik državnega zbora obvestil, da so konstituirane tudi poslanske skupine, se bom z njimi, v skladu, kot mi narekuje ustava, posvetoval o predlogu za mandatarja. Najverjetneje se bo to zgodilo okoli 23. maja, če se bo DZ konstituiral brez zapletov in se bodo poslanske skupine oblikovale hitro, morda tudi kašen dan prej,” je povedal predsednik.

Golob bo Pahorju poslal podpise poslancev in poslank

Pahor je povedal, da ga je Golob danes obvestil, da mu bo posredoval predlog s potrebnim številom podpisov poslank in poslancev za njegovo izvolitev. “To pa mi omogoča, da lahko takoj, brez dvomov, ugotovim voljo DZ in pošljem v DZ predlog kandidata za predsednika vlade. V tem času ne bo treba izkoristiti sicer omogočenih 30 dni za razmislek in ugotavljanje potrebne politične večine. To, da se je dr. Golob strinjal s tem, da dobim potrebne podpise, mi omogoča, da bom lahko še tisti dan, ko to dobim in končam posvetovanja s poslanskimi skupinami, to poslal. Tu se moje pristojnosti glede oblikovanja vlade zaključijo,” je dodal. Predsednik predvideva, da bi lahko novo vlado dobili v začetku junija.

Pahor: Vlad niti ne podpiram, jih tudi ne podiram

Kot že rečeno, je Pahor Golobu izrazil željo in pripravljenost za tvorno sodelovanje. “Z moje strani bo tega sodelovanja deležen toliko, kolikor ga bo kot predsednik vlade željan. Tako kot sem ravnal z vsemi predsedniki in predsednico vlade doslej,” je dodal. “Kot sem v teh desetih letih večkrat povedal, kot predsednik republike vlad niti ne podpiram, jih tudi ne podiram. Z njimi sodelujem. Tako bom sodeloval tudi z vlado, ki jo bo pričakovano vodil dr. Golob. Z dr. Golobom sva izrazila vzajemno pripravljenost za tvorno sodelovanje v korist države in njenih ljudi,” je povedal.

To bo šesta vlada, s katero bo v njegovih dveh mandatih predsednika republike sodeloval. “Moje sodelovanje z vladami je bilo in bo do konca tega leta osnovano na istih merilih in kriterijih, ne glede na to, kdo je vodil vlado in kakšna je bila koalicija. S tem se sicer ne strinjajo vsi, vendar pa se mi zdi, da večina ljudi to sprejema kot verodostojno vlogo predsednika republike v duhu naših ustavnih pooblastil,” je dejal in dodal, da je ponosen, da jim je uspelo vsakič “opraviti miren in gladek prenos oblasti”.

“Poleg tega bi rad posebej poudaril, kako zelo pomembno je, da ljudje zaupajo v demokracijo kot sistem, ki jim omogoča izbiro različnih vlad in oblasti in njihovo menjavo, tako kot se oni odločijo. To je zelo pomembno spričevalo demokratične zrelosti naše države. Iz primerov celo v tradicionalno bolj zrelih demokracijah lahko vidimo, da to niti ni tako zelo samoumevno,” je dodal Pahor.

Predsednik republike Golobu želi hitro in uspešno oblikovanje nove vlade. “Želim mu, da jo vodi uspešno, da mu to delo, čeprav bo težko, nudi neko zadoščenje, da izpolni visoka pričakovanja ljudi, tudi tistih, ki zanj niso volili,” je dodal.

Gibanje Svoboda je na nedeljskih državnozborskih volitvah po delnih neuradnih izidih dobilo 41 poslanskih mandatov, SD sedem in Levica pet.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar