Drugi krog predsedniških volitev: zadnji dan za prijavo za glasovanje po pošti

Slovenija 07. Nov 202206:40
volitve, volišče, predsedniške volitve
Foto: Luka Dakskober/Bobo

Volilci in volilke bomo v nedeljo na drugem krogu predsedniških volitev izbirali predsednika republike. Tisti volilci, ki jim je bila nepredvideno odvzeta prostost, so bili sprejeti v bolnišnico ali institucionalno varstvo oziroma jim je bila odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom, pa lahko okrajni volilni komisiji še danes sporočijo, da želijo glasovati po pošti.

Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev lahko volilci, ki jim je bila nepredvideno odvzeta prostost, so bili sprejeti v bolnišnico ali institucionalno varstvo, okrajni volilni komisiji še danes sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Enako velja tudi za volilce, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom.

Do srede pa je še mogoče zahtevati tudi nekatere posebne oblike glasovanja. Volilci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju oziroma t. i. volišču omnia, lahko tako do srede to sporočijo okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Volilci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, pa lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati na svojem domu. Obvestilu morajo priložiti tudi zdravniško potrdilo. Na enak način lahko glasujejo tudi volilci, ki so v izolaciji, pod pogojem, da so v izolaciji najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja in obvestilu priložijo ustrezno dokazilo.

Prav tako se v sredo izteče rok, do katerega morajo volilci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti Državni volilni komisiji. Od torka do četrtka pa bo glas za enega od kandidatov mogoče oddati predčasno.

Drugi krog predsedniških volitev je potreben, ker v prvem poskusu 23. oktobra nihče izmed sedmerice kandidatov ni dobil absolutne večine glasov volilcev. Največ jih je sicer prepričal Anže Logar, za katerega je glasovalo 33,95 odstotka volilcev, za njegovo protikandidatko v drugem krogu Natašo Pirc Musar pa je glasovalo 26,88 odstotka volilcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar