Janša razrešil Pograjca, ki se mu obeta mesto veleposlanika v Varšavi

Slovenija 11. Maj 202214:12 > 12. Maj 2022 07:12 0 komentarjev
Bojan Pograjc
Gov.si

Vlada je na današnji seji razrešila državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Bojana Pograjca. Kot smo na N1 že poročali, naj bi se mu obetalo mesto veleposlanika v Varšavi.

Vlada je s koncem maja razrešila državnega sekretarja Bojana Pograjca, ki je v kabinetu premierja Janeza Janše zadolžen za vojaške, obrambne in zunanje zadeve.

Pograjc, sicer brigadir, se bo tako najverjetneje preselil na veleposlaniško mesto. Kot smo že pisali, ga je namreč Janševa vlada imenovala na čelo veleposlaništva na Poljskem. To odločitev je potrdil tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko, v katerem so imeli sedanji vladajoči in njihovi podporniki prepričljivo večino. Janšo in Pograjca sicer povezuje tudi dolgoletno prijateljstvo in ljubezen do plezanja.

Kljub pozivom, naj tega ne stori, je Pahor imenoval veleposlanike

Dvomov, da bo predsednik republike Borut Pahor podpisal njegovo imenovanje na veleposlaniško mesto, tako rekoč ni. Čeprav ga je najverjetnejši mandatar Robert Golob obvestil, da bo v primeru odhoda Janši bližnjih kadrov na čelo diplomatskih predstavništev nova vlada te prisiljena zamenjati, je namreč Pahor v zadnjih dneh imenoval več novih veleposlanikov, med njimi nekatere močno povezane z dosedanjo vlado. “Pričakujemo Pahorjevo razumevanje tega, da vlada ne more izvajati zunanje politike z veleposlaniki, ki bi se temu upirali,” je dejal Golob v ponedeljek v posebni oddaji Studio 9. maj in dodal, da je to popolnoma legitimna poteza, ki jo lahko izvede katerakoli vlada.

Predsednik Pahor je sicer pozive k nepodpisu imenovanj veleposlanikov tik pred nastopom nove vlade v preteklih tednih že večkrat zavrnil. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovih ocenah neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti. Pahor je torej zeleno luč že prižgal šestim veleposlanikom, na Dansko se seli Mihael Zupančič, zdaj vodja kabineta za zunanje zadeve Anžeta Logarja, v Egiptu bo na čelu veleposlaništva sedanji šef kadrovske službe na zunanjem ministrstvu Sašo Podlesnik, na Slovaškem pa sedanji državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav RaščanV Južni Koreji bo veleposlanik Jernej Müller in v Belgiji Barbara Sušnik. V Združenih arabskih emiratih bo mesto veleposlanice prevzela Natalia Al Mansour. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.