Na volitve pozval tudi Janković

Slovenija 19. Apr. 202218:092 komentarja
Delite:
Zoran Janković
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković se je ob začetku predčasnega glasovanja na letošnjih državnozborskih volitvah pridružil javnim osebnostim, ki volivce pozivajo k oddaji glasu na volitvah. Janković Ljubljančane poziva h glasovanju za tiste, ki bodo spoštovali človekove pravice in skrbeli za mirno sožitje vseh.

Ljubljanski župan, ki se je na državnozborskih volitvah leta 2011 s stranko Pozitivna Slovenija preskusil tudi sam, a mu kljub relativni zmagi ni uspelo oblikovati koalicije, je poudaril, da so volitve pravica in dolžnost. “Vsak glas šteje,” je dodal.

Pozval je h glasovanju za predstavnike ljudstva, ki bodo skrbeli za človekove pravice, spoštovali sodišča in si prizadevali za to, da bomo v državi živeli skupaj in spoštovali različnost. “Zaključimo s strahovlado, solzivcem, ograjami,” je pozval.

Ljubljana je bila po njegovih besedah vedno odprto mesto brez ograj, zato mu je v zadnjih dveh letih “počil film” predvsem ob prizorih z ograjami okoli DZ in vlade ter s solzivcem, ki leti vsepovprek. To je bilo po Jankovićevem prepričanju nedopustno, saj je bila Ljubljana pred tem znana kot mesto, kjer je miren protest dovoljen.

Župan prestolnice se je pridružil več županom, ki so bili kritični do predvolilne kampanje največje parlamentarne stranke SDS in uporabe različnih občinskih projektov v njej.

Janković se je tako vprašal, zakaj je SDS, kot pravi, v kampanji navedla, da urejajo kolesarsko mrežo ljubljanske občine na območju Dunajske in Drenikove ceste ter površin za pešce in kolesarje ob Cesti dveh cesarjev, ni pa omenila velikega komunalnega kohezijskega projekta Čisto zate, v okviru katerega med občino in SDS oziroma vlado prihaja do trenj glede povezovalnega kanala C0 pod Ljubljanskim poljem med Medvodami in centralno čistilno napravo.

V vseh teh primerih gre namreč za sofinanciranje države, EU in mesta. Župan je navedel, da je v Ljubljani v večletnem finančnem obdobju 2014-2021 sofinanciranih 127 projektov, za katere je odobrenih 163 milijonov evrov od države in EU ter iz drugih virov.

Zaključili so 71 projektov s sofinanciranjem okoli 36 milijonov evrov, v teku pa je še 56 projektov z odobrenim sofinanciranjem 127 milijonov evrov. Od konca 2021 so od tega porabili 37,8 milijona evrov, na porabo čaka še 89 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar