Neuspele vloge za glasovanje po pošti iz tujine bo DVK vnesla ročno

Slovenija 28. Mar 202218:03 > 19:19
DVK: volitve, 24. april
Foto: BOBO

Državna volilna komisija (DVK) se ponovno opravičuje vsem volivkam in volivcem za četrtkovo nezmožnost oddaje vloge za glasovanje po pošti iz tujine. Vse vloge, ki so jih volivci poskusili oddati pravočasno, pa jih zaradi izpada sistema niso mogli, bodo ročno vnesli v sistem in obdelali v evidenci volilne pravice, so pojasnili na DVK.

Z Državne volilne komisije (DVK) so vsem, ki so o neuspeli oddaji vloge obvestili enotni kontaktni center ali DVK, že odgovorili, da bodo vse vloge, ki so jih poskusili oddati pravočasno in to lahko tudi potrdijo, šteli kot pravočasne. Za te bodo pripravili volilno gradivo in ga posredovali na naslov v tujini, kamor ga želijo prejeti.

Enotni kontaktni center je v četrtek v času nedelovanja sistema prejel 14 obvestil uporabnikov, ki niso mogli oddati vloge. Na DVK pa so doslej prejeli devet takšnih obvestil. Vsem bodo glasovanje po pošti iz tujine omogočili, o tem pa so jih že obvestili po elektronski pošti, so sporočili. V četrtek med 23. in 24. uro je prišlo do izpada sistema za oddajo vlog za glasovanje po pošti iz tujine. Do napake je prišlo zaradi premika ure na poletni čas. Zadnji rok za oddajo vloge je bil nastavljen 30 dni pred volitvami, ki se je v programskem formatu računal od dneva volitev nazaj, torej po poletnem času. Ker je bil rok za oddajo vloge pred premikom ure, je sistem obrazec zaprl uro prezgodaj.

Način izračunavanja blokade za možnost oddaje vlog bodo v prihodnje sprogramirali tako, da se izračun periode ne bo izvajal na izračun časa med dvema časovnima točkama (ne več 30 dni do volitev), ampak bodo nadzorovali samo konkretni datum, od katerega oddaja vloge ne bo več mogoča, so že v petek pojasnili na DVK.

Komentari

Vaš komentar